U nedjelju lokalni pljuskovi i grmljavina, na jugu i dalje toplo

0

Subota je bila vruća i pretežno sunčana i na kopnu i na moru. Vedro će biti i tijekom večeri pa će sigurno opet biti ovakvih prizora zalaska sunca.

No, sutra u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu drugačija slika vremena. Očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina uz malo nižu temperaturu. A oblaka će još manje biti prema jugu zemlje gdje će i drugi dio vikenda još obilježiti vrućina. Tlak zraka još će se malo sniziti u odnosu na danas jer će na vrijeme djelovati plitka ciklona. A ispred ove hladne fronte stići će do naše zemlje ipak malo manje topao i vlagom bogatiji zrak.

U istočnim područjima nedjelja će u početku biti sunčana. Od sredine dana postupno oblačnije uz sve veću vjerojatnost za kišu. Ponegdje može biti izraženijih pljuskova s grmljavinom, a lokalno i prolazno pojačanog vjetra, veće količine oborine pa i tuče. Jugozapadnjak će okrenuti na sjeverac, a najviša će temperatura još biti oko 30 stupnjeva.

Prema zapadu manje toplo nego na istoku, poglavito u sjeverozapadnim predjelima. Sjeverac će ovdje zapuhati ranije, a i kiša je mjestimice moguća već prijepodne, potom osobito u drugome dijelu dana. Ponegdje može biti jačih pljuskova uz veću količinu kiše, a nažalost lokalno moguće i nevremena.

Slično je izgledno i u Gorskome kotaru te na sjevernom Jadranu. Mjestimične kiše i grmljavine, a na moru nevera, može biti već u prvome dijelu dana, a posebno poslijepodne kada je ponegdje moguća obilnija kiša. Puhat će jugozapadnjak i jugo, krajem dana bura, i bit će malo manje toplo nego danas.

U Dalmaciji veći dio dana uglavnom sunčano uz najviše vrijednosti temperature od 30 do 33 stupnja te uz slab i umjeren jugozapadnjak i jugo. More će pritom biti malo, uglavnom samo na otvorenome i umjereno valovito. Tek je potkraj dana i u ovom dijelu Hrvatske moguć pokoji pljusak s grmljavinom ili neverin uz prolazno jak pa i olujan vjetar.

Neverina na krajnjem jugu zemlje ne bi trebalo biti. Ondje će prevladavati sunčano i bit će vruće, a puhat će jugozapadni vjetar i jugo, uglavnom slabi i umjereni. More većinom malo valovito, a njegova je temperatura od 24 do 27 stupnjeva.

Do srijede promjenljivo oblačno i svježije uz povremenu kišu glavninom krajem ponedjeljka i u prvome dijelu utorka kada opet može biti nevremena. A uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije pljuskovi se predviđaju i sredinom tjedna.

Prekosutra su krajem dana pljuskovi izgledni i na sjevernom Jadranu, a prema jugu na njih treba računati od utorka kada će i u Dalmaciji biti lokalnih neverina, a može biti i obilnije kiše. Zapuhat će u utorak bura na sjeveru koja će prolazno biti jaka, ponegdje i s olujnim udarima. Postupno će se temperatura zraka sniziti i na moru, poglavito sredinom tjedna.

L.O./HRT