U Novalji održana tribina za građane na temu turističkog razvoja

0
Sudionici tribine - izlagači

Protekli tjedan je u Novalji, u prostoru hotela Liburnija, održana javna tribina za građane o turističkom razvoju Grada Novalje.

Tribinu je, kroz uvodnu riječ i značaj provođenja ovakvih javnih tribina i rasprava, koje je uvela nova Gradska uprava, započeo gradonačelnik Ante Dabo. Osim njega svoje izlaganje dali su Sanja Gomuzak iz tvrtke Heraklea, Marina Šćiran Rizner direktorica TZ Grada Novalje, Agan Begić direktor Promocije Plus, kao i Dalibor Oliver Zjačić, direktor festivala Sonus. Tribini je prisustvovao znatan broj građana, dvoranu su ispunili stanovnici Novalje svih dobnih skupina, koje itekako zanima sadašnje stanje i daljnji razvoj ove vrlo popularne destinacije, čiji su turisti uglavnom oni mlađe životne dobi, koji preferiraju opušteniji vid odmora i zabavu na Zrću, poglavito za vrijeme popularnih festivala poput Hide Out-a ili Sonus-a. Međutim, Novalja sustavno radi na svojoj mozaičnoj turističkoj ponudi te jačanju pred i posezone, a sve prema donesenoj Strategiji i master planu razvoja turizma. Prioriteti su brojni, potreba za unapređenjem ponude je činjenica s kojom se svi slažu, a u daljnjem planiranju zasigurno će pomoći određene aktivnosti koje su se počele sustavno provoditi. Među njima je i projekt tajni gost, koji provodi TZ Grada Novalje, i prema čijim rezultatima predstoji daljnje unapređenje ponude i podizanje kvalitete usluga. Da bi se to i ostvarilo nužna je edukacija građana i kvalitetna suradnja s poslovnim subjektima koji promoviraju Novalju i dovode goste, što je istaknuo Domagoj Vrtodušić, predsjednik Udruge iznajmljivača. Nadalje, za povećanje broja noćenja i dolazaka gostiju na gotovo 1,4 milijuna, mnogi smatraju djelom zaslužnu i privremenu legalizaciju, koja je omogućila registraciju djelatnosti iznajmljivačima koji je ranije nisu mogli dobiti. Činjenica je da sezona ne traje dugo i da svi iznajmljivači priželjkuju veći broj dana punjenja svojih objekata.  Konkurencija je velika, pogotovo onih koji ne žive na destinaciji već samo rentaju  svoje apartmane, pri čemu je gost često puta prepušten sam sebi, a time pada i kvaliteta ukupne usluge na destinaciji. Stoga se  najugroženijima  smatraju  mali, domaći  iznajmljivači  koji imaju  jedan do tri apartmana, svjesni potrebe stalnih ulaganja i unapređenja svoje ponude. O sustavnom unapređenju ponude i odnosa prema gostu govorio je i Dalibor Oliver Zjačić, direktor Sonus festivala. Najavio je još jedan Sonus festival, koji ima malo stariju publiku, osviještenih potreba i zamolio za maksimalnu suradnju po pitanju adekvatne cijene i kvalitete. Njihova produkcija ove godine jača je no lani, stoga su organizacijske investicije znatno veće, otvaraju nova tržišta, dolaze gosti iz gotovo sedamdeset zemalja svijeta, a sam Sonus ušao je na listu među prvih deset takvih festivala na svijetu. Upravo zato angažiranje svih mora biti kvalitetno da bi se projekt dugo zadržao u Novalji.

Iz izlaganja direktorice TZ Grada Novalje uočeni su pomaci, pa je tako ovo ljeto obilježilo nekoliko novih turističkih ponuda, kao što je sportski turizam i pripreme čuvenih Australian Boomersa, ali i međunarodno plesno natjecanje u rujnu, koje je omogućilo jačanje posezone i dolazak preko tristo izvođača iz gotovo trideset zemalja. Svi oni ujedno su i naši promotori, stoga je jako važno njihovo zadovoljstvo, iza kojeg mora stajati ljubaznost domaćina i kvaliteta u  svakom segmentu ponude. Stoga su projekti poput tajnog gosta izuzetno važni i sustavno ćemo ih provoditi i dalje, ciljajući na što bolje rezultate. Za iduće ljeto, uz nastavak započetih,  u planu su novi oblici  aktivnog i sportskog turizma, nove manifestacije i događanja, poput polumaratona na relaciji Novalja – Lun koji će se održati od 14.-15. svibnja,  jer upravo to današnji gosti preferiraju i često puta zbog određenog događanja odabiru i određenu destinaciju.

Na tribini su izloženi rezultati upravo završene ankete među stanovništvom, a neka od važnijih pitanja bila su rad gradske uprave i komunalnog poduzeća, percepcija planiranih projekata, važnost marine za razvoj turizma, Zrće i daljnji odnos prema party turizmu, željene vrste gostiju, pri čemu su obiteljski gosti zauzeli vodeće mjesto.  Ista anketa provodila se je i lani, ovogodišnji rezultati nešto su bolji, ali prema riječima Agana Begića, direktora Promocije plus, rezultati su to vrlo slični ostalim gradovima, neki čak i iznad toga, ali mjesta za poboljšanjem uvijek ima.

Prema riječima gradonačelnika u planu su značajni komunalni projekti, radi se na sanaciji Caske, selekciji kućnog otpada, prvi u Ličko senjskoj županiji otvaramo reciklažno dvorište, deponij otpada i kompostanu. Zahvaljujući novcu iz EU fondova, odvijaju se projekti koji će podići ekološke standarde i koji će se dobro reflektirati i u turizmu.  Moramo biti svjesni istine, raditi na poboljšanju i napretku. Gradska uprava imati će razumijevanja za sve situacije, najavio je da će se ovakve tribine sustavno odvijati i dalje, prvenstveno u cilju informiranja građana, jer  jedino tako možemo zajednički odlučivati o prioritetima i  daljnjem razvoju.

L.O.