Bolnica s još manje boli

-
-

  Pomalo neuobičajenog naziva (barem za nas laike) ambulanta za liječenje boli u Općoj bolnici Gospić novost je kojom se može pohvaliti tek manji broj hrvatskih bolnica. Novi je odjel otvoren u krilu poliklinike, a za njegovo pokretanje ima nekoliko „krivaca“. O ovom pomalo pionirskom pothvatu ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sabdra Čubelić govori s puno komplimenata.

-Čast mi je reći da smo i u ovim teškim recesijskim vremenima našim građanima odlučili prenijeti dvije lijepe medicinske vijesti koje se odnose na proširenje našeg stručnog rada. Nikada do sada nismo imali ambulantu za liječenje boli. Slijedeći suvremen trendove naš kolega dr. Emanuel Borović se dodatno educirao pa smo započeli jedan novi projekt, proširujući na taj način usluge naše bolnice s ambulantom za liječenje boli. Druga se vijest odnosi na korištenje naše poliklinike gdje je ovih dana preseljena i kompletirana internistička dijagnostika, rekla nam je ravnateljica bolnice dr. Sandra Čubelić.
Voditelj nove ambulante i pokretač ovog projekta je dr. Emanuel Borović, specijalist anesteziolog i voditelj Jedinice intenzivnog liječenja. U razgovoru nije krio radost što je u Općoj bolnici Gospić zaživio novi projekt koji će uvelike olakšati nevolje mnogim pacijentima.
-Ovim postupkom pratimo neke nove standarde suvremene bolničke zdravstvene zaštite u svijetu i Hrvatskoj. Liječenje od boli će biti medikamentozno i liječit će se kronične boli, poput boli u leđima, vratu, muskulo-skeletne boli, karcinomska bol, neuropatske boli, neuralgije i sl. Dat ćemo svoj obol u peri-operativnoj medicini za hospitalizirane pacijente. Sve najave za prijem i terapije u novoj ambulanti vršit će se preko Jedinice intenzivnog liječenja (JIL), rekao nam je ovaj prilično skromni mladi specijalist čiji bi specijalizirani tim trebao kod pacijenata odagnati bol, najtežu neugodu većine pacijenata. Neposredno uz novu ambulantu nalazi se skoro sva moderna dijagnostika interne medicine. Dr. Ivanka Krmpotić, dijabetolog i voditeljica Internog odjela, ističe kako su navedene novosti iz ove medicinske ustanove veliki korak u liječenju pacijenata s ovih prostora.
-Znamo da su kardio-vaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u RH, ali i u svijetu. Svima nama, i pacijentima i liječnicima, cilj je da ih dijagnosticiramo u što ranijoj fazi i pristupimo liječenju, jer tada možemo računati na povoljan ishod. U novom krilu poliklinike oformili smo dijagnostičku ambulantu u kojoj možemo izvršiti kompletni kardiološki pregled. Tu su najsuvremeniji aparati za snimanje EKG srca, za ultrazvuk i color-dopler srca, za ergometriju i snimanje srčane akcije u opterećenju. Imamo 24-satni EKG, neprekidno snimanje krvnog tlaka i holter tlaka. Na ovaj način smo opremljeni za otkrivanje kardio-vaskularnih bolesti u najranijoj fazi, čime se znatno pospješuje njihovo liječenje, rekla nam je dr. Ivanka Krmpotić.
Do konca ovog mjeseca Opća bolnica Gospić uvodi još jednu novost. Ravnateljica dr. Sandra Čubelić ističe kako će, inače podosta mučni, gastroskopijski pregledi uskoro biti lišeni neugoda po pacijente jer će se moći obavljati uz primjenu anestezije. Tako je ova razmjerno mala bolnica opet dokazala imunitet na bolne rezove na koje nas svako malo navikava aktualna vlast, pri čemu prednjači upravo resorno Ministarstvo čija je osnovna zadaća učiniti sve kako bi nas-manje boljelo!

Nastavak ispod oglasa

M. S.