U Senju obilježena 10. obljetnica onkološkog ljekarništva u Hrvatskoj

0

Obilježavanje 10. obljetnice onkološkog ljekarništva u Republici Hrvatskoj i prvi radni sastanak predstavnika onkološkog ljekarništva zemalja Jugoistočne Europe i predstavnika članica udruženja Europskog društva za onkološko ljekarništvo– ESOP-a održano je u Senju proteklog vikenda.

Međunarodni stručni skup održan je pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“ Zagreb – Klinike za tumore i Grada Senja, a među osamdesetak sudionika skupu su osim onkoloških ljekarnika iz Hrvatske nazočili i stručnjaci iz Francuske, Slovačke, Makedonije, Bugarske, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Tijekom radnog sastanka riječi je bilo o razvoju i značaju onkološkog ljekarništva u Europi i RH, pripremi i novoj klasifikaciji antineoplastičnih lijekova, zakonskoj regulativi u RH vezanoj za pripravu antineoplastičnih lijekova kao i o novostima u onkološkoj terapiji.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u sklopu međunarodnog skupa govorili su prof. Alain Astair, profesor kliničke farmacije i toksikologije sa Farmaceutskog fakulteta u Parizu i dopredsjednik ESOPA-a, prof. Damir Vrbanec, pročelnik Zavoda za internističku onkologiju KBC Rebro i predsjednik Društva za internističku onkologiju Zbora liječnika Hrvatske, dr.sc. Vesna Pavlica, mr.pharm., odgovorna osoba ESOP-a za razvoj onkološkog ljekarništva u zemljama Jugoistočne Europe i djelatnica Ljekarne Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice”, prim. dr. Rudolf Tomek, internistički onkolog Klinike za tumore Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” i glavni tajnik Hrvatske lige protiv raka, te prof. Goran Roić, zamjenik ravnatelja Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” Zagreb. Riječi je bilo o potrebi timskog rada liječnika i ljekarnika, upravljanju lijekovima i racionalizaciji u cilju optimalnog liječenja onkoloških bolesnika te o razmjeni znanja i iskustava u zemljama Europske unije i zemljama Jugoistočne Europe. Izraženo je i zadovoljstvo desetogodišnjim razdobljem od kada je institucionalizirano onkološko ljekarništvo kao mlada grana farmacije, a veliki rezultat je i uvođenje specijalističkog ljekarničkog studija. Rečeno je kako će ove godine smrtnost od raka biti najzastupljenija, da je danas u svijetu u uporabi 100 citostatika dok ih je 300 još na ispitivanju, a naglašena je i velika uloga onkološkog ljekarnika u brizi oko citostatičkih lijekova i zbrinjavanju njegove ambalaže.

A.P.