U Senju održani 4. Uskočki dani

0

Turističko-zabavna manifestacija Uskočki dani koju već tradicionalno, četvrtu godinu za redom uspješno organizira senjska Turistička zajednica uz suorganizaciju Gradskog muzeja Senj i senjskog Pučkog otvorenog učilišta M. C. Nehajeva, održana je proteklog vikenda u Senju.

Po prvi puta manifestacija je održana na dvije lokacije. Osim uz drevnu tvrđavu Nehaj, velik dio programa odvijao se i na Trgu Cilnica, u srcu starogradske jezgre.

Oglas

Za posjetitelje su ispred tvrđave Nehaj priređeni viteški ogledi, a upriličena je i opsada same tvrđave. Bilo je tu nastupa lakrdijaša, drugih zabavljača i pučkih plesova, a  u samoj tvrđavi, u organizaciji Grada Senja, Gradskog muzeja Senj, senjske Turističke zajednice i Far film di Cesare Bonazzinia, prezentiran je povijesni film o uskocima pod nazivom „Uskok.“

Senjskim ulicama u staroj gradskoj jezgri defilirale su povijesne postrojbe – Senjski, Kliški i Žumberački uskoci, Šibenska gradska straža, Frankopanska garda Ogulin, Kuburaško društvo Gromovnik – Sveta Nedjelja, Vitezovi Ružice grada Orahovice, Bratstvo Sv. Mihovila Karlovac, Anno Domini – Koprivnica, te Koprivnički mušketiri i haramije. Od njih su brojni posjetitelji na Trgu Cilnica mogli naučiti kako se služiti lukom i strijelom ili kako se u metu baca bodež, kako se baca potkova, neki su učili mačevati, a bilo je uprizoreno i nekoliko pravih viteških ogleda.

Na srednjevjekovnom sajmu, koji se je odvijao na najvećem senjskom trgu, nudili su se proizvodi starih, tradicijskih i zaboravljenih zanata. Pred posjetiteljima su se izrađivale drvene skulpture, predmeti od gline, tkale su se prostirke, mljela pšenica, a bilo je tu i kožara, kovača novca, izrađivača lutki krpenjača, domaćeg meda i sira, svijeća i ljekovitog bilja te nakita. Za najmlađe posjetitelje kao i dosada najatraktivniji je bio drveni vrtuljak koji se ručno pokreće.

4. Uskočki dani organizirani su pod pokroviteljsvtom Grada Senja, Ministarstva RH i Hrvatske turističke zajednice

A.P.