U slavu ličke bistrice: održan 5. Festival šljiva u NP Plitvička jezera

Mnoštvo manifestacija koje su se protekloga tjedna dogodila diljem Like ostavila su, sasvim neopravdano, po strani tradicionalni Festival šljiva u NP Plitvička jezera. U restoranu „Lička kuća“ okupili su se mnogi štovatelji skromne ličke bistrice da bi po peti puta zaredom slavili njezine posebnosti i svojstva koja je izdižu iznad mnogih razvikanih voćnih vrsta.

Lika  je domovina šljive bistrice,  neprikosnovene vladarice voća na ovome području. Zbog svog iznimno visokog postotka sladora prilikom pečenja pekmeza nije potrebno dodavati nikakve dodatke da bi konačan proizvod imao vrhunski okus i ostao zaštićen od plijesni kroz cijelu godinu. Ovu je manifestaciju otvorio ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

-Festival šljiva uveli smo prije pet godina kako bismo dali na važnosti ovom sve manje zastupljenom voću u Lici. Zbog malog broja stanovnika u Lici, pogotovo na selu, urod  berba šljiva ne broji se više u desetinama tisuća tona već je ona svedena na pojedinačne slučajeve branja i pripreme pekmeza i rakije, uglavnom za vlastite potrebe. Nada postoji da će pojedinci iz mlađe generacije Ličana uz poticaje EU programa krenuti sa sadnjom voćnjaka šljive bistrice od koje se dalje mogu proizvoditi brojni traženi proizvodi.  Kad dođe jesen uvijek je tema je li godina bila dobra ili loša za šljive, ali šljiva uvijek nekako rodi kako bi barem oni najveći ljubitelji ovog voća uživali u slatkim i zdravim proizvodima, istaknuo je ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević  prilikom obraćanja uzvanicima na Festivalu šljiva u Ličkoj kući. 

Festival šljiva obilovao je kolačima i drugim proizvodima koje daje ova kraljica voća. Pripremao se i vrlo ukusan pekmez, a ova skromna galerija fotografija dokaz je kako je bilo na slavlju skromne, ali vrhunske sorte šljive-ličke bistrice.

L.O.