U susret ljetnim izazovima: Županijski vatrogasci na prijemu kod župana Petryja u mjesecu zaštite od požara

Blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, i svibanj, mjesec zaštite od požara bili su razlozi što su danas župan ličko-senjski Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić primili predstavnike vatrogasaca s ovoga područja. Na prijemu su sudjelovali predsjednik Vatrogasne zajednice Milan Jurković, vatrogasni zapovjednik Zvonimir Lončarić, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Otočca Mario Krmec te zapovjednici Javnih vatrogasnih postrojbi gradova Senja i Gospića Miljenko Katalinić i Marko Popović.

Župan Ernest Petry je govoreći o vatrogastvu u Ličko-senjskoj županiji je izrazio zahvalnost na dugoj i uspješnoj tradiciji i požrtvovnosti brojnih generacija vatrogasaca koji su se nesebično žrtvovali kako bi spašavali tuđe živote i imovinu.

Nastavak ispod oglasa

-Pred nama je ljetno razdoblje i povećana opasnost od požara. Županija će i dalje financijski pratiti i pomagati vaš rad, kako na gašenju požara, tako i prometnih nezgoda kada su vatrogasci uključeni u spašavanje putnika i vozača pa sve do opskrbe vodom brojnih kućanstava u sezoni suša. Ovo je trenutak da vašem vodstvu i svakom vatrogascu ponaosob izrazim zahvalnost na pregalaštvu i nesebičnom zalaganju. Mi imamo fenomenalnu suradnju, svi se dobro poznajemo i funkcioniramo na prisnoj, prijateljskoj osnovi. Naša je suradnja obostrana i uvijek jedni drugima izlazimo u susret i pomažemo.
Mi kao Županija uvijek nastojimo financijski pomagati vas vatrogasce. Na našem prostoru otvaraju se novi smještajni kapaciteti za DVD-e, ali uvijek su vam dobro došla interventna vozila i ostala oprema. Drago mi je što je predsjednik Vatrogasne zajednice Milan Jurković koji je u tri mandata vrlo uspješno obnašao dužnost župana. Svojim znanjem i iskustvom uvelike je olakšao našu suradnju i kontakte s vatrogascima, rekao je župan Petry.

Svoju zahvalnost vatrogascima izrazila je zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić koja je kao načelnica županijskog Stožera civilne zaštite često u kontaktu s vatrogascima.
Riječi zahvale izrekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Milan Jurković.

-Svibanj je mjesec zaštite od požara, ali ove godine imamo sreću što je započeo kišovito pa ćemo mi vatrogasci vjerojatno imati manje posla. Osobni odnos župana Petryja i njegovih suradnika prema vatrogascima je odličan i vrlo korektan. Vjerujem da se svojim odnosom i radom na terenu mi vatrogasci odužujemo na pomoći i povjerenju koje nam je ukazano, uvjeren je Milan Jurković. O angažmanu vatrogasaca u vremenima koja dolaze više je govorio vatrogasni zapovjednik Zvonimir Lončarić.

-Vezano uz turističku sezonu problemi požara posebno su izraženi u našem priobalju. Zato u sezoni opet namjeravamo zaposliti na ispomoći sezonske vatrogasce. Unatrag malo vremena nekolicina naših vatrogasaca dobili su nagrade i priznanja za odličan rad, što je samo potvrda kvalitete naših kadrova, istaknuo je vatrogasni zapovjednik Zvonimir Lončarić.

Predstavnici vatrogasca iz Otočca, Senja i Gospića definirali su opremu kojom raspolažu i naglasili kako su njihovi vatrogasci spremni za djelovanja u požarima na objektima, šumskim i poljskim požarima, spašavanju unesrećenih u prometnim nesrećama i poplavama. Prema njihovim riječima vatrogasci su posvuda kvalitetno obučeni i solidno opremljeni za sve zadatke koji se pred njih stavljaju.

L.O.