U tijeku je raspisivanje novih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta

0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je do danas 276 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, ukupne površine veće od 66 tisuća hektara. Također je navedeno da je u pripremi 57 novih javnih natječaja.

Ministarstvo naglašava važnost poljoprivrednog zemljišta kao dobra od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku i smatra ga najvažnijim poljoprivrednim resursom. Jedan od temeljnih ciljeva novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu je žurno raspisivanje natječaja i osiguranje dugoročnih uvjeta sigurnosti i stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva poljoprivrede da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako ne raspišu natječaje prema zakonskim rokovima, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

Ministarstvo poljoprivrede je nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisalo dva natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 19 jedinica lokalne samouprave.

U odnosu na zadnje izvješće, objavljeno je sedam natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, pet novih odluka o raspisivanju javnog natječaja dostavljeno je na odobrenje, te je Ministarstvo poljoprivrede dalo prethodnu suglasnost na dvije odluke o odabiru najpovoljnije ponude.

Ministarstvo je također preuzelo raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području jedne jedinice lokalne samouprave.

Kako bi javnost bila u tijeku s napretkom u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države, Ministarstvo će na mjesečnoj razini izvještavati na svojoj službenoj stranici, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

L.O.