U Zalužnici na spomen-obilježje pogibije hrvatskih branitelja u VRA Oluja položeni su vijenci i zapaljene svijeće

U Zalužnici pokraj Otočca danas u 10,00 sati  na spomen-obilježje pogibije hrvatskih branitelja u vojnoredarstvenoj akciji Oluja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, sjećajući se 5. kolovoza 1995. kada je u akciji Oluja oslobođen grad Knin, središte srpske pobune od početka 90-ih.

Nastavak ispod oglasa

Tako je u mjestu Zalužnica kraj Otočca, kod spomenika palim braniteljima u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, izaslanstva gradova Otočca, Senja, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Brinja, Općina Vinodolska, Brinje, Vrhovina, udruge proizašle iz Domovinskog rata, roditelji, obitelj i rodbina položili cvijeće i zapalili svijeće.

Kratku molitvu i odrješenje grijeha uputio je otočki župnik i generalni vikar Gospićko-sensjke biskupije mons.mr.Tomislav Šporčić, a okupljenima se obratila prof.Vesna Kostelac – ravnateljica Gradske knjižnice prigodnim govorom.

– Ne dopustimo da sjećanje na taj dan izblijedi i da ga prekrije zaborav. Bila je to kruna stoljetne borbe za samostojnost.

Lijepo je biti svoj na svome, ma kako god tmurno izgledala sadašnjost. Ne dopustimo da nam život nametne zaborav  – kazala je prof.Kostelac.

Ove godine u Zalužnicu se odazvao veliki broj pripadnika ratnih postrojbi policije i vojske, a grupa od desetak dragovoljaca trčala je maraton od Bribira do Zalužnice.

U delegaciji grada Senja uz gradonačelnika bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru Emil Tomljanović .

Akcijom Oluja oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bila je kruna akcije. Akcija je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Donjeg Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države dr. Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama. U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata s time da akcija teče prema planu. Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, svega su nekoliko kilometara od Knina koji je u okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima. U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava.

Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. U nedjelju, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica… Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena. Poginulo je 174 i ranjeno 1430 pripadnika hrvatskih snaga.

I.B.

Fotogalerija: (Kliknite na sliku da bi je uvećali)