Učenik Srednje škole Otočac Alan Končar briljirao na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola

0
Alan Končar i mentor Edi Šop

Učenik Srednje škole Otočac Alan Končarom nedavno je postigao izniman uspjeh na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023. Končar je osvojio brončanu medalju u disciplini Šumarstvo, što mu je ujedno osiguralo i izravan upis na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U nastavku prenosimo razgovor u kojem Alan otkriva svoje dojmove, iskustva i planove za budućnost.

Već prvog dana natjecanja Končar je drugim rezultatom u modulu Šumarsko oko ostvario izravan upis na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, a okitio se i broncom Zagrebačkog streljačkog saveza u gađanju mete malokalibarskom puškom.

Oglas

Prepun pozitivnih emocija Alan se vratio u školske klupe, a kako se pripremao za natjecanje i kakvi su njegovi planovi, samo su neka od pitanja na koje smo dobili odgovore u kratkom razgovoru koji donosimo u nastavku.

Kakav je osjećaj biti među najboljima u Hrvatskoj u disciplini Šumarstvo?

Osjećaj je nevjerojatan. Tek se na kraju natjecanja stekne dojam o težini modula i vještinama potrebnima za ostvarenje dobrih rezultata. Natjecanje je opsežno, svi su natjecatelji dobro pripremljeni, a smirenost i koncentracija bili su presudni za brončanu medalju.

Jesi li zadovoljan svojim uspjehom i tko je za njega zaslužan?

Zadovoljan sam svojim uspjehom, a za njega su svakako zaslužni nastavnici stručnih predmeta Edi Šop, Augustin Jelušić i Iva Abramović. Hvala im na svim znanjima i vještinama koje su mi prenijeli u ove četiri godine.

Što za tebe znači sudjelovanje na WorldSkills Croatia 2023.?

Sudjelovanje na WorldSkills Croatia 2023. pružilo mi je priliku da predstavim svoju školu u najboljem svjetlu te da pokažem sva svoja znanja i vještine na državnoj razini.

Od kojih se modula sastoje cjeline Šumarsko oko i Šumarska ruka?

U cjelini Šumarsko oko trebalo je odrediti starost stabla u godinama, visinu i promjer stabla, veličinu površine, volumen dubećeg i oborenog stabla, klasificirati drvne sortimente, determinirati drvenaste vrste, vrste drveta s korom, divljači, trofeje, vrste bolesti i štetnike, ali i pogoditi metu malokalibarskom puškom te pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj osobi u šumi. Cjelina Šumarska ruka sastojala se od okretanja vodilice, kombiniranog prereza, preciznog prereza na podlozi, podsijecanja stabla i definitivnog prereza stabla te tajnog zadatka koji se odnosio na kresanje grana.

Kako si se pripremao za navedene module? Koji ti je bio najlakši, a koji najteži?

Za cjelinu Šumarsko oko pripremao sam se proučavajući stručnu literaturu, herbarije, uzorke drva i šumskih štetnika, a za cjelinu Šumarska ruka vježbao sam motornom pilom na poligonu Škole, uz stručnu pomoć svojih nastavnika. Kao najlakši modul na natjecanju istaknuo bih modul određivanja veličine površine. Najteži modul bio mi je kresanje grana. Prvi sam se put okušao u tome i upravo je taj modul presudio u mojem plasmanu. U njemu nisam ostvario bodove zbog pogrešaka tijekom rada.

Kakva je bila konkurencija na ovom natjecanju?

Konkurencija je bila velika, od Drvodjeljske škole Zagreb, Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci, Srednje škole Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica, Srednje škole Josipa Kozarca Đurđenovac, Srednje škole Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, do Tehničke škole Virovitica. Do samog kraja vladala je neizvjesnost oko konačnog poretka.

Možeš li nam ispričati neku zanimljivost s natjecanja koja će ti ostati u posebnom sjećanju?

U posebnom sjećanju ostat će mi stečena prijateljstva. Unatoč natjecateljskoj prirodi natjecanja među nama je vladala kolegijalnost. Međusobno smo si pomagali i dijelili savjete.

Što te motiviralo da se prijaviš na školsko natjecanje?

Motivirala me ljubav prema struci i želja da svoja znanja pokažem na državnoj razini.

Kakvi su tvoji planovi? Smatraš li da je šumarstvo tvoj životni poziv?

Poslije srednje škole planiram upisati Šumarstvo na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Korak bliže tome cilju omogućio mi je drugi rezultat u cjelini Šumarsko oko. Izravan upis na željeni fakultet, nagrada je koja me čini neopisivo sretnim. Volio bih raditi u Hrvatskim šumama, nastaviti se baviti lovom čiji sam strastveni zaljubljenik i provoditi vrijeme u prirodi. Stoga sa sigurnošću mogu reći da je šumarstvo moj životni poziv.

Imaš li kakvu poruku za druge učenike, svoje kolege, buduće natjecatelje?

Svim budućim natjecateljima poručujem da se potrude tijekom svojeg školovanja i da se ne dvoume oko prijave na školsko natjecanje. Naša škola ima potencijala i izvrsne uvjete za dobre rezultate. Stoga ovo natjecanje smatram jednim velikim životnim iskustvom i prilikom za razvoj novih poznanstava. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti, a rezultati koje postignete otvorit će vam neke nove životne putove.

Čestitamo Alanu na izvrsnom uspjehu te mu želimo sve najbolje u njegovoj budućoj karijeri u šumarstvu.

L.O.