Udruga umirovljenika Grada Senja obilježila 65. obljetnicu postojanja

1

Pod pokroviteljstvom župana Ličko – senjske županije Milana Jurkovića i gradonačelnika Grada Senja Darka Nekića , u Pučkom otvorenom učilištu M.C. Nehajev u Senju održana je svečana sjednica Koordinacije udruga umirovljenika Ličko – senjske županije povodom 65. obljetnice osnutka i djelovanja Matice umirovljenika Hrvatske i Udruge umirovljenika Grada Senja.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio Marijan Meter, potpredsjednik Matice umirovljenika Hrvatske i predsjednik Udruge umirovljenika Grada Senja, osvrnuvši se na povijest djelovanja udruga iz Senja, Otočca, Gospića i Novalje, a koje danas na županijskoj razini surađuju putem Koordinacije udruga. Meter je istaknuo da je u Senju Udruženje umirovljenika osnovano potkraj 1946., iste godine kada je u Zagrebu osnovano Zemaljsko udruženje penzionera, njihovih udovica i djece Narodne Republike Hrvatske, čiji je slijednik današnja Matica umirovljenika Hrvatske. Udruga umirovljenika Grada Senja od tada kontinuirano djeluje pod različitim nazivima. Danas broji 963 člana, a u njenom sastavu djeluje i Podružnica umirovljenika u Svetom Jurju.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek u svom se je govoru osvrnuo na tešku ekonomsku situaciju u zemlji koja pogađa umirovljenike. Govorio je o sadržaju Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi starije dobi, novog dokumenta u kojem su definirana sva pitanja vezana za mirovine i druga prava umirovljenika te za koju Matica umirovljenika Hrvatske očekuje da će se prihvatiti i od sljedeće godine stupiti na snagu, a jedna od najznačajnijih točaka Deklaracije je usklađivanje mirovina s plaćama.

65. obljetnicu osnutka i djelovanja članovima Matice umirovljenika među ostalim je čestitao i senjski gradonačelnik Darko Nekić pri čemu je posebno zahvalio članovima s kojima surađuje pri realizaciji dvaju važnih projekata za Senj. Riječ je o programu „Pomoć u kući“ koji će se prolongirati i na iduću godinu, a koji je doprinio poboljšanju kvalitete života stanovnika, posebice u ruralnom senjskom području, te o projektu Dom za stare i nemoćne osobe čija je realizacija u prvoj fazi započela izgradnjom novog mosta i pristupne ceste, a u travnju iduće godine bit će stvoreni uvjeti za izgradnju samog Doma pri čemu će investitor biti Županija, rekao je Nekić.

U prigodnom programu nastupila je vokalno instrumentalna družina Udruge umirovljenika Grada Senja „Bonaca“, ženska klapa Senjkinje i tenor HNK prof. Ivica Gržanić, a u povodu visokih obljetnica zaslužnim pojedincima i institucijama za aktivnosti u rješavanju problema umirovljenika uručena su priznanja Matice umirovljenika Hrvatske. Iz Senja priznanje je dobio Franjo Petran, dugogodišnji predsjednik Udruge umirovljenika Grada Senja, te Grad Senj i Hrvatske šume – Uprava šuma Senj. Priznanja iz Otočca dobili su Grad Otočac te Franjo Marinić (Nikola) i Ivan Žubrinić (Marko). Dobitnici priznanja iz Novalje su Ivan Dabo (Zadranin), Vera Kocijan i Grad Novalja.

Sjednici su među ostalim prisustvovali i dožupan Ličko – senjske županije Milan Krmpotić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko, Nekić, gradonačelnik Otočca Mario Barković sa suradnicima i predstavnici udruga umirovljenika iz susjednih gradova.

M.S.