Unatoč dogovorima, HDZ srušio prijedlog proračuna Ličko-senjske županije

Sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije  odgađana pet puta bez ikakvog obrazloženja, a na danas održanoj sjednici trebao se usvojiti Županijski proračun za 2019. godinu. Proračun „težak“ više od 380 milijuna kuna elaborirao je župan Darko Milinović. Novi prijedlog proračuna razlikuje se od onog kojeg je župan uputio prije šest mjeseci u iznosu od 22,4 mil. kn. 

-Pri tome se najveće promjene odnose na Opću bolnicu Gospić u iznosu od  20 mil. kn, od čega su 19,2 mil. kn nepovratna EU sredstva što je potrebno kako bi Opća bolnica Gospić mogla pristupiti postupku javne nabave, pojasnio je župan Milinović te dodao kako je na čekanju oko 160 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU za nekoliko kapitalnih projekata.

Nastavak ispod oglasa

Na poziv komentiranja prijedloga proračuna javio se jedino Zlatko Fumić (HSS), načelnik Općine Brinje, koalicijski partner većinskog HDZ-a. Prigovorio je kako proračun predviđa sufinanciranje Thompsonova koncerta, dok istodobno općina Brinje nema organiziranu službu Hitne medicinske pomoć.

Odgovorio mu je župan Milinović i podsjetio ga kako su zajedno održali sastanak kod ministra Kujundžića, tražeći pri tom da se ekipe hitne medicinske pomoći organiziraju u Donjem Lapcu, Udbini i Brinju. Budući da o proračunu više nije bilo riječi, za govornicom je  svoj sud o cijelom slučaju rekao Ante Dabo sa liste „Bura promjena“.

-Ne znam kakve veze ima koncert Thompsona s proračunom Ličko-senjske županije? Neusvajanjem ovoga proračuna građani gube oko 160 milijuna kuna. Budući je ova cijela priča ispolitizirana, smiješna i tužna istodobno, mi sami od sebe pravimo „županiju slučaj“. Nije krucijalni problem hitna pomoć, nije niti Thompson. Svakako da se svi mi zalažemo da naši građani imaju  kvalitetnu medicinsku skrb. Ali to je pitanje Ministarstva zdravstva, a ne našeg proračuna, rekao je Dabo.

Nakon dvije stanke pristupilo se glasovanju. Protiv prijedloga proračuna bio je HDZ sa koalicijskim partnerima za 14 glasova, podržala ga je lista Darka Milinovića i Bura promjena sa ukupno 11 glasova. Dvojica vijećnika SDSS-a bila su suzdržana. Sjednici nisu nazočili vijećnici HSP-a. Predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić(HDZ) je novinarima izjavio kako je proračun srušen jer nije bio u dovoljnoj mjeri razvojni. Na novinarski upit da definira detalje Kustić nije odgovorio.

-Nedostaje puno toga što koči razvoj ove županije. Stalno se govori da ova županija stagnira pa zato ne možemo podržati ovaj proračun. Mi ne zazivamo nove izbore, ali onaj tko predlaže proračun mora imati 17 ruku. Ako župan predloži novi proračun do 10. srpnja, što je zadnji zakonski rok, sjest ćemo i dogovoriti se, rekao je Kustić. Novinari su ga podsjetili kako je prije nekoliko dana bio upoznat sa svim dopunama, amandmanima i novim prijedlozima. Podršku takvom prijedlogu proračuna dao je i premijer Plenković. Predsjednik skupštine Kustić navodno ne želi nove izbore.

-Vidim da su se danas počeli spominjati novi županijski izbori. HDZ ih ne želi. Ako župan dade ostavku, nema novih izbora, rekao je Marijan Kustić. Na ovaj je način potvrdio izjave nekolicine vijećnika po kojima „nije važan proračun, nego li onaj tko ga predlaže.“

Župan Darko Milinović kategorički je naglasio kako nema razloga i neće dati ostavku.

-Ako treba spremam se na nove izbore na kojima ću pobijediti. To što HDZ i njegovi koalicijski partneri unatoč prethodnim dogovorima dođu na sjednicu pa imaju neke nove  prijedloge, ja sam uvijek za sastanak i dogovore. Sa izgubljenih 160 milijuna kuna, izgubljenih kroz brojne projekte, mi doista postajemo županija-slučaj. Andrej Plenković je do jučer slovio kao jedan od ozbiljnijih kandidata ne neke od čelnih funkcija EU. Ovdje u Ličko-senjskoj županiji se radi politilčki problem i destabilizacija Vlade RH. Ako ste ozbiljan kandidat u EU, a imate političku destabilizaciju unutar Hrvatske, onda vaša ozbiljnost kao kandidata pada. Svaki dobar potez ove Vlade ću poduprijeti, ali ću  i svaki loš prijedlog kritizirati. Do 10. srpnja je zadnji rok za donošenje proračuna. Unatoč mnogim jamstvima i dogovorima s HDZ-oma to je s njihove strane prekršeno. Predložio sam proračun bez dugovanja, sa suficitom, novim projektima. Dakle, ostavku neću dati, spreman sam za dogovor, ali kao treba i za nove izbore, rekao je novinarima župan Darko Milinović.

Ostaje još svega devet dana za eventualne dogovore i novu sjednicu Županijske skupštine koja se u  vremenu od 31. prosinca 2018. pa do danas pretvorila u politikantsku farsu s nedefiniranim svršetkom.

L.O.