Uoči treće korizmene nedjelje

U gospićku katedralu Navještenja blažene djevice Marije hodočastili su vjernici Gospićkog i Otočkog dekanata, predvođeni svojim župnicima. Misno slavlje predvodio je biskup mons. Zdenko Križić, u zajedništvu s gospićkim dekanom mons. Marinkom Miličevićem i otočkim dekanom mons. mr. Tomislavom Šporčićem, kao i svećenicima ovih dekanata.
U propovijedi je biskup Križić istaknuo kako tri lika obilježavaju ovu prispodobu: mlađi sin, stariji sin i Otac. U ocu Isus predstavlja Boga, nebeskog Oca, i njegov odnos prema čovjeku i onda kada je grešnik. U prispodobi se jasno vidi da je obitelj dobrostojeća jer imaju i sluge. Ne oskudijevaju ničim bitnim. Usprkos svemu tome mlađi sin u jednom trenutku traži od oca dio baštine za sebe jer on bi se htio osamostaliti, odvojiti. Pokazuje da nije zadovoljan u očevoj kući, ali ne kaže zbog čega nije zadovoljan. Biskup je dodao:
-U ovom svom totalnom ponoru, veli se, da on ipak dođe k sebi. Jad i bijeda su mu otvorili oči. Postao je svjestan što je napravio, ali ostaje pitanje: što sada? U teškoj patnji on se sjetio oca, sjetio se i slugu u očevoj kući čijim životima sada zavidi. On je u tragičnoj nemoći i ne preostaje mu drugo nego naći načina da se vrati ocu i da ga on primi kao slugu. Veli se da ustade i krenu svome ocu. O čemu je sve putem razmišljao, možemo si pretpostaviti. Prije svega o načinu na koji bi trebao umilostiviti oca da ga primi. Ovaj mladić je imao sreću što je imao tako dobrog i uzornog oca. Da nije imao takvoga oca, on se nikada ne bi odlučio vratiti. Život bi mu tragično završio, rekao je tijekom korizmene propovijedi biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić.
GSB/L. O.