Upozorenje iz ministarstva: Klonite se sunca, ne jedite tešku hranu, ne pijte alkohol i gazirana pića

1

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdalo je, s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Hrvatsku, preporuke za građane, a posebice za rizične skupine kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi kronični bolesnici te djeca kako bi se umanjio izraziti negativan meteorološki učinak.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10,00 i 17,00 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Iznimno je važno redovito unositi dostatnu količinu vode i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Iznimno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je zasjenjivanjem izolirati od utjecaja izravna djelovanja sunca.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije, što su, kako se navodi, znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb, obavezatno konzultirajte svoga liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezatno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

Ministarstvo je pozvalo članove obitelji, prijatelje, susjede i znance da učestalije kontaktiraju s osobama u riziku i za koje znaju da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

(Hina)