Uskoro naplata parkiranja

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića zamjenik gradonačelnika Ivan Bilja iznio je detalje vezane uz buduće korake II. faze regulacije prometa u mirovanju na području Gospića. Nastavak je to aktivnosti koja je ljetos uključivala novi način dvosmjernog, odnosno jednosmjernog prometa u užem dijelu Grada. Ivan Biljan pojasnio je nove korake, odnosno drugu fazu uređenja prometa u mirovanju.

Ivan Biljan (3)-Planiramo novi način uređenje parkirališnih površina, načina parkiranja i zabrane parkiranja, zone smirenog prometa, odnosno uređenje prometa u mirovanju u središtu grada. Tehničke i organizacijske poslove, kontrolu, naplatu, održavanje i čišćenje te druge poslove na javnim parkiralištima obavljat će trgovačko društvo Komunalac“ d.o.o., Gospić koje tako dobiva još jednu bitnu komunalnu djelatnost na području Grada. Trenutno se obavljaju pripremni radovi na označavanju vertikalne i horizontalne prometne signalizacije u skladu s propisom o sigurnosti prometa, nakon čega slijedi postavljanje parkirnih automata, uz napomenu kako će se usluga moći obavljati i putem SMS poruka.

Nastavak ispod oglasa

U skladu s ovim promjenama u pripremi je i Pravilnik o korištenju javnih parkirališta kojim će se odrediti parkirališne zone na području Grada, gdje bi se išlo s prijedlogom od dvije parkirne Zone. Naime, praksa je pokaza da je promet u mirovanju na području užeg dijela Grada u vremenskom periodu od 7 do 15 sati izrazito opterećen automobilima te bi se tu i vršila naplata parkiranja. Ovakvo rješenje predlaže se kako bismo rasteretili gradsko središte zbog pojava cjelodnevnog parkiranja, odnosno zauzimanja parkirališnih površina tijekom radnog vremena. Ovakvo rješenje smatramo dobrim i potrebnim kako bi se cjelokupni promet na području Grada mogao nesmetano odvijati. Svako zadržavanje duže od 15 minuta bi se naplaćivalo, u praksi to bi značilo primjerice da idete u ljekarnu uzeti lijek i zadržite se 15 minuta ne plaćate parkirno mjesto, ali kao što sam napomenuo sada je previše slučajeva dugotrajnog zadržavanja vozila na nekim parkirališnim mjestima. Kako je promet dinamična kategorija pa ponekad zahtjeva zbog raznih situacija donošenje brzih i operativnih odluka, ovlasti oko ključnih pitanja uređenja prometa u mirovanju su Odlukom vijeća date u ingerenciju gradonačelniku što također smatramo znatno operativnijim. Naveo sam osnovni razlog realizacije ovog projekta u smjeru nesmetanog odvijanja prometa u mirovanju tako da će prijedlog cijene parkirališnih karata biti zasigurno među najnižima po prosjeku Republike Hrvatske, uz naglasak kako će se izdavati i povlaštene parkirališne karte za stanare s prebivalištem u zonama naplate parkiranja i ostale određene pravne osobe. Sve ovo se koordinira u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova, Policijskom upravom s kojima smo i započeli cijeli projekt. Praksa je pokazala da zbog nedostatka parkirališnih površina vozači često pribjegavaju kršenju prometnih pravila u vidu nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na gradskim prometnicama, što je često puta zahtijevalo sankcioniranje od strane Policije i Prometnog redarstva Grada, napominje Ivan Biljan. Kao i u svakoj promjeni i ovdje će trebati nešto strpljenja Sve ovo će zahtijevati nešto strpljenja i vrijeme za prilagodbu. Upravo kao i u prvoj fazi izmjena regulacije prometa, ali i ono najvažnije: suradnju svih sudionika u prometu kako bi postigli zacrtane ciljeve.

H. J.