Uskoro otkupna stanica i kameni mlinovi

2

Protekla je godina za Poljoprivrednu zadrugu „Perušićanka nova“ bila u znaku početka nekoliko projekata. Budući da Ličanima nije problem proizvesti voće vrhunske kakvoće, kao jedini i „kronični“ problem nameće se plasman. PZ „Perušićanka nova“ lani je pokrenula javni poziv kako bi se stekao uvid s kojim proizvodnim kvotama se može računati. Upravitelj Mihael Kurteš zadovoljan je s rezultatima javnog poziva.
-Odaziv je bio iznad očekivanja. Javilo se mnogo proizvođača voća i samoniklog bilja, iz cijele Like i šire. Spomenut ću jedan OPG iz Slavonije koji nam je ponudio proizvodnju oko 100 tona jabuka, šljiva i oraha. Iz Otočca nam je stigla ponuda za 10 tona ljekovite biljke mažuran. Nastavak ove priče očekujemo uskoro kada će se znati detalji projekta jednog našeg domaćeg investitora. U gospodarskom smislu ovaj pri projekt dugoročno trebao mnogo značiti da cijelu Liku, rekao nam je mr. sc. Mihael Kurteš. PZ „Perušićanka nova“ nije stala samo na ovome. realiziraju se još neki projekti, a među njima značajno mjesto imaju stari kameni mlinovi.
kurteš-Riječ je o objektu sa preko 400 m2 korisne površine. Tu je, osim mlinova, u pitanju veliki skladišni prostor, buduća otkupna stanica i hladnjača. Projekt ćemo aplicirati za fondove Europske unije, a on će imati višestruko značenje. Mlinove ćemo opet staviti u funkciju da budu na usluzi našim građanima. Osim toga, oni će biti i turistička atrakcija. O značenju popratnih sadržaja ne treba niti govoriti. Cijeli kompleks nalazi se praktički u središtu Perušića i njegovo oživljavanje, uz sve sadržaje, znači i nova radna mjesta, potvrdio nam je upravitelj „Perušićanke nove“ Mihael Kurteš.

M. S.