Uspjela vježba temeljena na brojnim iskustvima spašavatelja

Pokazno-terenska vježba „Kruščica 2016.“  Državne uprave zaštite i spašavanja bila je sukus  mogućnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite na pružanju pomoći i spašavanju ugroženog stanovništva i  materijalnih dobara u slučaju poplave. Na dijelovima grada Gospića i općine Perušić prezentirala je  spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih osoba i materijalnih dobara iz poplavama ugroženog područja te aktiviranje i mobilizacija operativnih snaga civilne zaštite s područja Općine Perušić i Grada Gospić te Ličko-senjske županije putem PUZS Gospić (Županijski centar 112). Vježba je započela brifingom u Domu u Klancu gdje koordinator vježbe Joso Živković iz PUZS Gospić  pozdravio direktora Hrvatskih voda Vanju Račkog, župana Milana Kolića, gradonačelnika Grada Gospića Petra Krmpotića, predstavnike Općine Perušić,  ravnatelja DUZS Jadrana Perinića i sve načelnika Stožera. Županijski stožer vodio je Hrvoje Ostović, Grada Gospića Ivan Biljan i Općine Perušić Drago Hećimović.

Vježba temeljena na brojnim iskustvima

Nastavak ispod oglasa

Scenarij vježbe se, nažalost, već više puta događao na ovim prostorima. Zbog vrlo obilnih oborina  došlo je do podizanja vodostaja rijeke Like i njezinih pritoka, a prvi alarm stigao je iz Hrvatskih voda koje su izvijestile Stožere civilne zaštite o  enormnom prelijevanju vode iz jezera Kruščica. Na temelju prikupljenih informacija sa terena, župan Milan Kolić proglasio je stanje elementarne nepogode. Odmah su se sastali Stožeri civilne zaštite Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Općine Perušić. Vježba je pokazala uigranost i  uspješnu koordinaciju na ukupno devet vježbovnih skupina. Terenski raspon vježbe protezao se od Brušana do središta Gospića, u dijelovima Donjih Pazarišta, pa do poplavljenih dijelova Kosinja. U vježbi „Kruščica 2016.“ sudjelovale su  postrojbe civilne zaštite opće namjene općine Perušić i Grada Gospića, DVD-i Perušić i Pazarišta, JVP Gospić, HGSS – Stanica Gospić, Gradsko društvo Crvenog križa Gospić, Vatrogasna zajednica Ličko-senjske županije, PU Ličko – senjska – PP Gospić, Zavod za HMP Ličko-senjske županije, Dom zdravlja Gospić, „Hrvatske vode“ – VGI Gospić, Stožeri zaštite i spašavanja Ličko – senjske županije, Grada Gospića i Općine Perušić te djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ukupno više od 200 sudionika različitog spektra djelovanja.

Teško je izdvojiti neku od situacija u kakvima su se našli sudionici vježbe. Stožeri su koordinirali djelovanja, ekipa GSS tražila nestale, u funkciji su bili čamci, sanitet, policija, evakuirali se stari i bolesni, gradili se „zečji“ nasipi…  Stožer Ličko-senjske županije dostavio je u Kosinj 30 agregata i goriva, gasio se i jedan požar, a čamci su često bili jedini spas. Cijela se vježba „Kruščica 2016.“  temeljila na brojnim iskustvima svih Stožera civilne zaštite i svih sudionika zaštite u spašavanja, što se već mnogo puta događalo u zbiljskim situacijama diljem Like. Stoga ne čudi što je današnja simulacija brojnih situacija na terenu potpuno ispunila očekivanja.

H.J/N. M.