Uspjelo prvo masovno cijepljenje protiv Covid-19 u Gospiću

0

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije danas je u vremenu od 15 do 18 sati proveo  organizirano cijepljenje građana protiv COVID-19. U gradskoj-školskoj sportskoj dvorani u Gospiću po prvi puta je organiziran punkt za cijepljenje jer je ovih dana mnoštvo građana Gospića izrazilo želju i potrebu da bi se cijepili protiv korone. Ravnateljica ZZJZ Gospić dr. Ružica Čanić izrazila je zadovoljstvo dinamikom i provedbom cijepljenja.

-Danas smo na cijepljenje pozvali 183 osobe, ali smo već zapazili okupljanje ljudi koji se nisu najavili, ali bi se željeli cijepiti. Ovje su naša tri tima za cijepljenje, a čine ih epidemiolozi, sanitarni inženjeri, medicinske sestre i informatičari. Na taj način cijepljenje ide kontinuirano, dok većinu danas  cijepljenih čine prosvjetni djelatnici s kontinentalnog dijela županije. Kada smo koncem prosinca prošle godine dobili prvih simboličnih 90 doza pa do danas ukupno smo dobili 10 227 doza. Od toga broja smo utrošili 8 922 doze distribuirane na 35 liječnika obiteljske medicine, Zavodu za hitnu medicinu i Općoj bolnici Gospić. 

Cijepljenje se izvodi u tri faze. U prvoj su to bili korisnici domova za starije i nemoćne i tamošnje osoblje. U istoj fazi su cijepljeni i medicinski djelatnici koji dolaze u kontakt sa kovidom. U drugoj fazi cijepljene su osobe starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima. Treća, odnosno završna faza cijepljenja, trebala bi se odnositi na opću populaciju. Treba reći kako se ove tri faze ponegdje isprepliću, ali nam je cilj što bolja procijepljenost građana, rekla nam je ravnateljica dr. Ružica Čanić koja je iznimno zadovoljna organizacijom i provedbom današnje akcije, uz uporabu Pfizer cjepiva.

Voditelj Odjela za epidemiologiju ZZJZ Gospić dr. Ivan Stanić također je zadovoljan odazivom i organizacijom cijepljenja.

-Sudeći po prispjeću novih doza cjepiva, ta se količina u zadnje vrijeme višestruko uvećala. Nastavimo li ovom dinamikom cijepljenja ja očekujem da bismo do početka ljeta mogli izvršiti cijepljenje svih građana koji to žele. Ako ne u potpunosti, a ono barem s prvom dozom cijepiva.  Što se tiče COVID-19 epidemije, ovu jesen ćemo po tom pitanju puno lakše dočekati, naglašava epidemiolog dr. Ivan Stanić.

L.O.