Uspješna akcija spašavanja na Sjevernom Velebitu

0

HGSS-Stanica Gospić je preko ŽC 112 jučer oko 17 sati zaprimila poziv za pomoć sa Sjevernog Velebita. Mještanin starijih godina iz  naselja  Velike Brisnice krenuo je sa Zavižana prema moru, odnosno prema svome selu. Na putu je počeo osjećati poteškoće prilikom kretanja te se u jednom trenutku, zbog problema s nogom, više nije mogao pomaknuti.

Po zaprimanju informacije o mjestu gdje se unesrećeni nalazi i analizi situacije, 11 spašavatelja HGSS-a stanice Gospić krenuli su u akciju. S obzirom na dosadašnje iskustvo i poznavanje   terena toga dijela Velebita, znalo se kako će biti riječ o fizički iscrpljujućoj akciji. Unesrećenoga je bilo potrebno spustiti s 950 n/mv praktički do more, po izrazito teško prohodnom terenu. Spremnost spašavatelja je i ovoga puta bila na nivou koji i priliči ovoj Službi.

Spašavatelji su do unesrećenog stigli oko 19 sati, krčeći put i mačetama! Zbrinuli su ga i krenuli s transportom koji je bio izrazito težak zbog uskog stjenovitog puta obraslog grmljem. Unatoč svim otežavajućim okolnostima i noćnim satima, unesrećeni je predan Hitnoj medicinskoj pomoći oko 22:30 sati. Za ekipu GSS-a bila je ovo još jedna rutinska akcija spašavanja, uz poruku građanima da ne precjenjuju svoje snage i ne podcjenjuju surovost prirode!

GSS/L. O.