Utemeljitelji HDZ-a: Ne damo nikome da bude iznad žrtve Vukovara!

0
foto FaH/ ds

Uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, jedan od najemotivnijih dana u hrvatskom kalendaru, kontroverzne izjave Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara, izazivaju buru reakcija. Josip Majerski, predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” GO Vukovar, izdao je priopćenje u kojem oštro kritizira Penavine političke poteze i stajališta, te ističe da njegove akcije podcjenjuju žrtvu Vukovara i cijele Hrvatske. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

NEDAMO NIKOME DA BUDE IZNAD ŽRTVE VUKOVARA!

Penavini politički odabiri pokazuju da je on zadnji koji se može pozivati na slogan ovogodišnjeg obilježavanja Dana Vukovara: „Moj izbor i u dobru i u zlu“. Svojim ničim izazvanim istupom i porukama uoči tog dana nominalno prvi čovjek grada Vukovara danas je postao zadnji.

Penava je u rujnu 2022., nakon što je utvrđeno da je održavao na životu stranku koja je nosila njegovo ime iako je već bio „izabran“ za predsjednika Domovinskog pokreta zahvaljujući tome iz državnog proračuna dobio 240.000 kuna više, na pitanje je li to domoljubno odgovorio: “Domoljublje je jako širok i relativan pojam.“ Ipak, nismo očekivali da će taj pojam, kojeg očito ne razumije, rastegnuti do neslućenih granica kao što je to napravio svojim porukama – uoči dana kada cijela Hrvatska odaje počast, poštovanje i pijetet prema svim žrtvama velikosrpskih koljača u našem gradu.

Hrvatsko se društvo zna da je druga polovina svake jeseni nakon 1991. posebno vrijeme. Pred gotovo tri desetljeća, ponajviše u ravnicama Slavonije i Srijema, posljednji divlji urlik ispustila je zvijer velikosrpskog hegemonizma. Nakon višemjesečne opsade, praćene dotad nezabilježenim napadima na civilne ciljeve, posljednje su skupine hrvatskih branitelja položile oružje pred nadmoćnijim te svirepim neprijateljem. Tromjesečna agonija Hrvata i drugih u Vukovaru nažalost time nije završila jer će tek uslijediti neki od najgorih zločina nad razoružanim hrvatskim vojnicima i civilima. Nakon četničkog ulaska u grad veliki su dijelovi hrvatskog istoka privremeno završili s one strane civiliziranog svijeta. Gotovo da nema nikoga u Hrvatskoj tko se dobro ne sjeća tih doista teških jesenskih dana 1991.

Temeljno ljudsko suosjećanje s nesretnom sudbinom tisuća ubijenih ali i protjeranih Hrvata jačalo je čvrstinu uvjerenja za otporom do konačne pobjede dok se ostatak Hrvatske pokušavao oporaviti od šoka nakon što su prve vijesti o masovnim smaknućima stotina hrvatskih vojnika i civila počele sve više prodirati u svijest nacije.

S razlogom se ponoseći nadljudskim otporom ponosnog sjećanja na te podjednako veličanstvene i samilosne dane hrvatska je Vlada predložila uvođenje državnog blagdana naziva „Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata” i „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje”. Hrvatske su žrtve iz 1991. nesumnjivo zaslužile svoj dan. Tog dana Hrvatska će doći u Vukovar odati poštovanje i pijetet prema svim stradalima u herojskoj obrani od velikosrpske agresije.

Svojim ničim izazvanim istupom i porukama uoči tog dana nominalno prvi čovjek grada Vukovara danas je postao zadnji. Naravno da u Vukovar neće doći nitko tko ne poštuje sve postrojbe pobjedničke hrvatske vojske, osim ako tamo ne dođe Penavin prijatelj Zoran Milanović. A nismo čuli da je išta poručio predsjedniku države, koji je rekao da ploču s imenima poginulih HOS-ovaca

treba baciti u smeće, a upravo njegovi tragovima Penava hoda otkada je skrivečki, gotovo pod okriljem mraka (istog onog pod kojim je Milanović postavljao ćirilične ploče) postao predsjednik Domovinskog pokreta.

Penavina politika glavinjanja poprima sve ozbiljnije razmjere. Pa ako Penava misli da je na „razini zadatka“, a tako su ga predstavili oni koji su ga postavili na čelo „Domovinskog pokreta“, bilo bi dobro da kaže tko mu daje zadatke i s kojim ih ciljem on izvršava.

Predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar

Josip Majerski