Uvjerljiva pobjeda Madžara

0

PLITVIČKA JEZERA – 27. po redu Plitvički maraton nije oborio rekord staze, ali je po mnogo čemu bio poseban. Ove je godine pobjedu slavio mađarski maratonac Tomas Toth koji je na ovoj istoj stazi bio najbrži 2007. i 2010. Godine. Za prvo mjesto Tothu je bilo dovoljno vrijeme 2:33:53, drugi je njegov sunarodnjak Tomas Hagy, dok je lanjski pobjednik Etiopljanin Ercole Ashenafi bio treći. Pobjednike je na cilju dočekao ravnatelj NP Plitvička jezera mr. sc. Branislav Šutić, kao i preko dvije tisuće posjetitelja i trkača. Osim poklona nacionalnog parka pobjednik je osvojio i novčanu nagradu od tisuću eura. Dvadeset i sedmi po redu Plitvički maraton ove je godine privukao rekordan broj natjecatelja sa svih kontinenata, a na dionicama od 5, 16 i 42 km trčalo je ukupno 1478 maratonaca iz 27 država. Po prvi puta natjecali su se maratonci iz Singapura, Arapskih emirata, Obale Bjelokosti, Azerbajdžana i Kube. Jedna od zanimljivosti ove sportske manifestacije je obiteljski maraton u kojem sudjeluju cijele obitelji, a zadnjih godina maraton na dionicama od 5 i 16 km često zajednički trče djedovi i bake s unucima. U zabavnom dijelu programa na Velikoj Poljani nastupio je narodnjački pjevač Mate Bulić.
NP Plitvička jezera lanjsku je godinu završio s rekordnim brojem posjetitelja i s rekordnom dobiti. Čini se da ovaj trend ide dalje jer iz Uprave parka stiže informacija po kojoj je u prvih pet mjeseci 2012. broj posjetitelja veći za gotovo 15% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ravnatelj ustanove mr. sc. Branislav Šutić okupljenim je novinarima kratko je komentirao ove rezultate.
-Kada je ekonomija Hrvatske na koljenima, u NP Plitvička jezera sve „cvate“ i ide naprijed. Dakle, u turističkom i gospodarskom smislu, ali i u ovom sportskom segmentu, mi obaramo sve rekorde. Ovo je pokazatelj naše dobre vizije, dobrih programa i jednog stabilnog razvoja nacionalnog parka, rekao je novinarima ravnatelj Šutić.

M. S.