Vatrogasci angažirani na ispumpavanju vode i sanaciji posljedica poplava u Gračacu i Obrovcu

0

Obilne padavine uzrokovale su izlijevanje rijeka Zrmanje i Otuče, što je dovelo do poplava u Obrovcu i Gračacu. Kroz aplikaciju Upravljanje vatrogasnim intervencijama, zabilježeno je 30 tehničkih intervencija vezanih za nevrijeme, uključujući ispumpavanje vode iz objekata, poplavljene prometnice i dvorišta. U intervencijama su sudjelovali vatrogasci JVP Zadarske županije, lokalni DVD-ovi, te je poslana i Intervencijska vatrogasna postrojba (IVP) Zadar. Ukupno je angažirano 66 vatrogasaca s 35 vatrogasnih vozila.

Tijekom večeri i noći, kod Gračaca je bilo angažirano 7 timova za ispumpavanje, s ukupno 18 vatrogasaca iz JVP Gračac, DVD Gračac i IVP Zadar. Do večeri je izvršeno 30 ispumpavanja, ali kod nekih objekata nije bilo moguće izvršiti ispumpavanje zbog potopljenih ulica. Ispumpavanje i sanacija posljedica poplava su u tijeku.

Prema izjavi Mateja Rudića, zapovjednika Vatrogasne zajednica Zadarske županije, situacija u Gračacu se popravlja, jer se voda povukla iz objekata, ali još uvijek ima poplavljenih objekata. Vatrogasci u Gračacu rješavaju situaciju po prioritetima i pozivima građana. U Obrovcu se Zrmanja još izlijeva, čeka se povlačenje vodostaja, a vatrogasci ispumpavaju koliko mogu. Vatrogasne snage će se pojačati u Obrovcu kada se voda povuče.

L.O.