Večer folklora u Brinju

1

U organizaciji KUD-a Brinje, u prepunoj sali Vatrogasnog doma u subotu je održana “Večer folklora” na kojoj je svoje kulturno umjetničko stvaralaštvo predstavilo HKUD Stolac.
HKUD Stolac je folklorno društvo koje djeluje od 2002. godine i broji preko 100 članova, a u Brinju je gostovala samo jedna skupina Društva koje je sastavljeno isključivo od djevojaka i mladića iz župe Stolac. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata stolačkoga kraja, a njihov umjetnički voditelj je don Rajko Marković, župnik župe Stolac. U društvu djeluju plesna, pjevačka, instrumentalna i glumačka sekcija.
HKUD Stolac nastupalo je na raznim kulturnim događanjima u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Austriji (Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Kotorski susreti, Smotra folklora Wels – Austrija, Smotra folklora Linz – Austrija, Stolački susreti, Županijska smotra folklora Čapljina, Skup mladih Medulin – Pula, Dani kulture Pakovo selo – Drniš, Dan Nuštra – Slavonija, otvaranje ljetne turističke sezone 2010. u Neumu, DalmaHerc – Ston, itd.). Osim što su izdali su svoj CD i DVD, HKUD Stolac su svake godine domaćini Ilindanskih susreta u Stocu kada se slavi Dan općine i patron župe sv. Ilije, te organizatori raznih kulturnih manifestacija u svome kraju.
Suradnja HKUD-a Stolac i KUD-a Brinje je započela ovog ljeta kada je KUD Brinje gostovalo u Hercegovini na njihovim “Folklornim susretima” za Ilindan. Glavni i odgovorni „krivac“ za spajanje dvaju društava je Ivan Mustapić, inače rodom iz Stoca, a sada sa brinjskom adresom, koji je bio glavni sponzor putovanja brinjskog KUD-a u Stolac na Ilindanske susrete.
Na subotnjoj „Večeri folklora“ posjetitelji su mogli uživati u odličnoj pjesmi, plesu i običajima stolačkoga kraja, a najveće oduševljenje publike folkloraši iz Stoca su izazvali kada su zaplesali atraktivni Linđo. Nakon programa predsjednici dvaju prijateljskih društava su izmijenili prigodne poklone, a predsjednik KUD-a Brinje Željko Dasović je izrazio zahvalnost HKUD-u Stolac što su se odazvali pozivu te došli u Brinje i uveselili sve prisutne svojim odličnim nastupom, a osim tog istakao je želju da se suradnja između dvaju KUD-a nastavi i u budućnosti.
U nedjelju je u župnoj crkvi Uznesenja BDM održana sveta misa koju je predvodio don Rajko Marković, župnik župe Stolac, zajedno sa brinjskim župnikom vlč. Pejom Ivkićem uz pjevačku pratnju članova HKUD-a Stolac. Poslije svete mise, gosti iz Stoca su obišli stari grad Sokolac i razgledali Zbirku narodnog blaga Općine Brinje te su prepuni pozitivnih i lijepih dojmova otišli iz brinjskog kraja.

A.M/LO