Velika ulaganja u školstvo i medicinsku skrb u Ličko-senjskoj županiji, stranka LIPO glasala protiv Proračuna

0

U Gradskoj vijećnici Gospić održana je danas Skupština Ličko-senjske županije za koju je predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić predložio za Dnevni red s 33 točke. Uoči samoga početka skupštine župan Ernest Petry je predsjedniku Skupštine i čelnom čovjeku HNS-a Marijanu Kustiću uručio zahvalnicu za izvrsna postignuća Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Kao i obično sjednica je započela Aktualnim satom i pitanjima vijećnika. Prvo je pitanje postavio Ivica Radošević (HDZ) tražeći od zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić da pojasni i navede financiranje osnovnih i srednjih škola kojima je Županija osnivač. Odgovor zamjenice župana donio je mnoštvo podataka.

Oglas

-Protekle godine su ulaganja u obrazovanju na području Ličko-senjske županije doista bila velika. Tako je OŠ Perušić u energetsku obnovu zgrade uloženo skoro milijuna kuna, OŠ S.S Kranjčevića Senj 180 tisuća kuna, OŠ Novalja 50 tisuća kuna, radovi u OŠ Donji Lapac stajali su 251 tisuću kuna, OŠ Otočac 522 tisuće kuna, a ulaganja u računalnu opremu izvršena su u školama Karlobag i Udbina. Što se tiče srednjih škola ulaganja su izvršena u Srednju strukovnu školu Gospić gdje je obnovljen kuharski kabinet sa 778 tisuća kuna, dok je u ostalim srednjim školama naše županije ulagano u nabavku računalne opreme. U međuvremenu smo aplicirali projekte kod resornog Ministarstva za energetsku obnovu Gimnazije Gospić, kao i za realizaciju Centra za nadarene učenike. Tu su i ulaganja u sanacije OŠ Karlobag i OŠ Lovinac. Projekt „Obrazovanje jednakih mogućnosti“ odnosi se na učenike s posebnim potrebama gdje je angažiran 41 pomoćnik u nastavi.

Od rujna ove godine su zahvaljujući Odluci Vlade RH u svim školama osigurani besplatni obroci za svu djecu, istaknula je zamjenica župana koja također elaborirala brojna ulaganja u zdravstvo na području Ličko-senjske županije. Prema njezinim riječima ulaganja u zdravstvo vršena su disperzivno i sukcesivno, ovisno o potrebama Domova zdravlja i ambulanti na terenu. Ulaganja su vršena u građevinske radove, nabavku medicinske opreme i energetsku obnovu. Vijećnika Josipa Brozičevića zanimalo je kolika su sredstva ulagana u gospodarstvo, točnije u Razvojni centar Ličko-senjske županije, a s time i otvaranje novih radnih mjesta.

Odgovorio mu je župan Petry.
-U naš Razvojni centar uložen je 21 milijun kuna i tamo ondje rade tri potporne institucije. Uredski prostori iznajmljeni su za 13 poduzetnika. Sklopljeno je i šest Ugovora s poduzetnicima za skladišne kapacitete, četiri su sklopljena Ugovora za korištenja opreme za preradu. Mnogi su Ugovori u pripremi. Ove godine smo znatna sredstva uložili u dodatnu opremu ovoga resursa. Za narednu godinu smo već predvidjeli ulaganja u opremu za proizvodnju voćnih sokova, kao i za opremu kojom će se vršiti hladno prešanje ulja.
Kroz sve ove investicije želimo lokalnim poduzetnicima omogućiti finalizaciju proizvodnje. Posebno treba istaknuti činjenicu da su brojni lokalni OPG-ovci pomoću sadržaja Razvojnog centra već započeli na tržište isporučivati brojne finalne proizvode, rekao je župan Petry.
Vijećnika Berislava Kostelca (HSP) zanimali su neki detalji o obnovljivim izvorima energije. Pri tome je istaknuo sunčeve panele, ekološki prihvatljive izvore energije s ogromnim potencijalom, ali da se pri tome ne narušava prirodna vizura turističkih destinacija. Župan Ernest Petry naglasio je kako je Ličko-senjska županija za proizvodnju el. energije vrlo poželjna u smislu svih izvora obnovljive el. energije.

-Bilo da su u pitanju potencijali naših rijeka, solarni paneli i vjetro-parkovi. U ovome trenutku su uznapredovale pripreme za proizvodnju el. struje nove hidroelektrane koja bi proizvodila struju od 1 megavatsat. Vrijednost toga ulaganja je oko 90 milijuna kuna. Pitanje koje ste postavili tiče se i mlinica u Sincu, ali je tamo problem koliko suvlasnika tih mlinica postoji!?! Osim toga, pitanje je koliko suvlasnika je spremno ulagati u takva postrojenja, a Ličko-senjska županija ne može ulaziti u tu problematiku, naveo je župan Petry.

Svakako je najzapaženija točka Dnevnoga reda bila donošenje Proračuna Ličko-senjske županije za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Vijećnici stranke LIPO glasali su protiv prijedloga Proračuna, a zatim demonstrativno napustili sjednicu. Pri tome je ipak usvojen prijedlog po kojem će Proračun Ličko-senjske županije za narednu godinu iznositi 62.779.069,16 eura.

Vijećnici su raspravljali i o davanju suglasnosti na Financijski plan Županijske uprave za ceste Ličko-senjske županije za 2023. godinu s projekcijom plana za 2024. i 2025. godinu, kao i o brojnim Odlukama vezanim uz rad i funkcioniranje ustanova i udruga iz gospodarstva, kulture, sporta, HGSS-a i civilne zaštite i nekolicine poduzeća i ustanova kojima je osnivač Ličko-senjska županija.

L. O.