Veliki broj posjeta na Noći muzeja

3

Veliki broj posjetitelja ove je godine u noći između petka i subote (između 28. i 29. siječnja) besplatno uživalo u otočkom dijelu programa ovogodišnje manifestacije Noć muzeja, koju je organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo.

Do 1 sat nakon ponoći otočki Muzej Gacke posjetilo više stotina posjetitelja. Nadamo se da će mnoge Noć ponukati da češće dođu u muzeje i galerije, što je i cilj akcije.

Muzej Gacke Otočac je zavičajni muzej smješten u samom centru grada koji ima bogatu povijesnu i kulturnu tradiciju.

Kroz zbirku “Otočac kroz povijest” mogu se pratiti događanja na prostoru Gacke od daleke prapovijesti, dolaska Rimljana, nastanka i prvih spominjanja grada, borbi s Turcima, Vojne krajine, I. i II. sv. rata, te do razdoblja gospodarskog i kulturnog razvitka grada i stradanja u Domovinskom ratu 1991. godine.

Arheološkom “Japodskom” zbirkom predstavljen je kroz predmete materijalne kulture: nakit, oružje, oruđe, posuđe, život i rad ilirskog plemena Japoda od sredine kasnog brončanog doba, tj. 10. st. prije Krista pa sve do dolaska Rimljana krajem 1. st. prije Krista.

Etnografska zbirka ocrtava tradicijski život i kulturu Gacke u posljednjih stotinjak godina kroz izložene predmete tradicijske kulture karakteristične za ovo područje, alatke za izradu tekstilnih proizvoda, proizvoda od gline te mušku i žensku narodnu nošnju.

Osobito vrijedna je Spomen zbirka akademskog slikara Stojana Aralice rodom iz Otočca, svjetski poznatog koloriste. Izložena su autorova ulja na platnu, crteži u tušu, olovci i ugljenu, njegovi osobni predmeti, isprave, fotografije, slikarski alat i knjige.

U zbirci iz Domovinskog rata izloženo je lako i teško naoružanje korišteno u ratu, ostaci granata, avionskih bombi, zrna raznih kalibara i dr., te kronologija ratnih zbivanja uz fotografije oštećenih objekata i zgrada.

Stalni postavi: Arheološka (Japodska) zbirka, Zbirka akademskog slikara Stojana Aralice, Etnografska zbirka, Zbirka iz Domovinskog rata i Otočac kroz povijest (Povijesna zbirka)
/ ab /