Vjeroučitelji o važnosti komunikacije s roditeljima u procesu odgoja

0

Četvrto i posljednje stručno vijeće za vjeroučitelje s prostora Gospićko-senjske biskupije tekuće pastoralne godine održano je 29. svibnja u Otočcu. Stručni skup je održan u organizaciji Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje. U Srednjoj školi Otočac okupilo se četrdesetak vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola koje je pozdravio voditelj stručnog vijeća za srednje škole Dario Košćak i predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj. Temu skupa, koja se ove godine obrađivala na svim razinama počevši od katehetske škole, predstavio je viši savjetnik za vjeronauka iz Rijeke prof. Tomislav Tomasić. On je istaknuo da su roditelji glavni odgajatelji a nastavnici i vjeroučitelji su suodgovorni u tom procesu. Potrebno je usvojiti vještine i znanja da komunikacija između vjeroučitelja i roditelja u odgojnom segmentu bude što uspješnija. Upravo o tome je predavanje održala prof. Nada Kegalj, psihologinja u osnovnoj školi Podmurvica u Rijeci.

Komunikacija vjeroučitelja i roditelja temelj je dobre suradnje s roditeljima. Vjeroučitelji imaju povlasticu da s roditeljima oblikuju djecu te time rade najodgovorniji posao na svijetu. Posebnost vjeronauka je u tome da djecu prate osim škole i u crkvi i župnoj zajednici, pri čemu surađuju i s roditeljima u neškolskoj sredini. Pri tome je bitno uvažavati različitosti obitelji, imati pravo na relevantne podatke o djeci i nikada ne koristiti stručne izraze. U komuniciranju s roditeljima treba biti uvjerljiv, iskren, kratak i jasan i ne pretjerivati s uspoređivanjem vlastite djece s njihovom. Posebno je važna i neverbalna komunikacija. Zatim su održane radionice u dvije skupine koje su vodili psihologinja Kegalj i mr. sc. Darko Sambol, psiholog.

Oglas

Na kraju je viši savjetnik Tomasić zahvalio svim vjeroučiteljima na trudu jer su osim onog profesionalnog dodali i još puno sebedarja koje je svojstveno vjeroučiteljima. Za novu voditeljicu županijskog stručnog vijeća za osnovne škole izabrana je Ana Bionidić iz Senja, stručni ispiti polagat će se ubuduće samo u Rijeci, a istaknuo je i važnost praćenja pripravnika od strane mentora. Predstojnik Katehetskog ureda Nikola Turkalj predstavio je nekoliko informacija vezanih za naredne aktivnosti od metropolijskog susreta vjeroučitelja koji će se održati u Ogulinu pa do proslave 10. obljetnice biskupije u Gospiću i Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

I.B./ IKA