Vlada razriješila gradonačelnika Gospića Karla Starčevića

0

Vlada je danas, zbog nedonošenja proračuna, donijela odluku o razrješenju Karla Starčevića (HSP) s dužnosti gradonačelnika Gospića te o raspuštanju Gradskog vijeća Raba i Općinskog vijeća Otoka.

Na prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, Vlada je razriješila gospićkog gradonačelnika koji je, prije glasanja, povukao prijedlog gradskog proračuna za 2024. te nije predložio novi. Razriješena je i njegova zamjenica Kristina Prša.

Oglas

Malenica je podsjetio da su jedinice lokalne i područne samouprave obavezne do kraja tekuće godine donijeti proračun za sljedeću godinu, odnosno odluku o privremenom financiranju.

Do novih izbora, izvršnu vlast u Gospiću vodit će povjerenik kojega će imenovati Vlada.

Zbog nedonošenja proračuna, Vlada je raspustila i Gradsko vijeće Raba, te Općinsko vijeće Otoka. Do prijevremenih izbora tamo će biti imenovani povjerenici za obavljanje poslova iz nadležnosti tih vijeća.

“Propisano je da će vlada raspustiti predstavničko tijelo koje u tekućoj godini nije donijelo proračun za sljedeću godinu niti je donijelo odluku o privremenom financiranju. Ministarstvo je utvrdilo da proračun za 2024. nisu donijeli Grad Rab i Općina Otok”, obrazložio je Malenica svoj prijedlog o razrješenju njihovih vijeća, koji je Vlada prihvatila.

L.O.