Vojvođani po peti puta na Jeseni u Lici

0

Među ovogodišnjim izlagačima na priredbi „Jesen u Lici“ bili su i štandovi iz inozemstva.  Ana Ilić Panjković, umjetnica je iz Sombora i u Gospić rado dolazi. Ana je vlasnica obrta „Rustikana“ i pročelnica sekcije za rukotvorine  u okviru Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva i predsjednica odsjeka  za rukotvroine u  Udruženju poduzetnika  Sombor. Ovoga puta sa sobom je povela i družinu koju čine Stevan Gudej, predtavnik Udruženja poduzetnika iz Sombora, Adrijana Mračina i Borko Martovinović, rukovoditelji sekcije za grnčariju iz HKUD-a „Vladimir Nazor“. Ana je „inficirana“ s umjetniošću, tradicijom, rukotvroinama i općenito umjetničkim izražavanjem.

-U Gospiću smo, između ostaloga, predstavili grnčariju koju su izradila djeca. Imamo odličnu suradnju i održavamo radionice s školom i domom za djecu s poteškoćama u razvoju. Posjetitelji su mogli vidjeti i staparski ćilim, Bezdanski damast od svile koji su zaštićeni geografskim porijeklom. Tu su još i lemeški kulen, somborski sir i licitarsko srce, kao i mnoštvo rukotvorina. Radi se još puno toga, ali sve to nismo mogli prenesti preko granice, govori nam Ana. Vojvođani su zadovoljni prijemom na Jeseni u Lici. Nije im promakao niti atraktivni Ličanin Toma Jagodić-Tule iz Ličkog Lešća koji  svojom pojavom plijeni pozornost na svakoj priredbi gdje se pojavi.

Zadnjeg dana boravka u Lici ekipa iz Sombora obići će Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu i za konac koji „djelo krasi“ namjeravaju otići u Karlobag. Kažu „mi u Vojvodini imamo puno vode, ali more… More je ipak nešto posebno“

M.S.