Volonteri iz Kutereva posjetili Gradonačelnika grada Otočca

0

Danas u Gradskoj vijećnici Grada Otočca održano je zajedničko druženje Gradonačelnika grada Otočca Maria Barkovića sa suradnicima i volontera koji borave u Kuterevu zajedno sa voditeljem Utočišta za mlade medvjede Ivanom Crnkovićem-Pavenkom i Goranom Bukovcem.

U zajedničkom druženju volonteri koji nekoliko mjeseci već borave u Utočištu u Kuterevu razgovarali su o programima i ciljevima njihovog dolaska u Kuterevo. Šest volontera iz Europe koje financira Europska unija kroz Program Mladi na djelu – Europska volonterska služba volontirati će u Utočištu godinu dana te svaki od njih pojedinačno zadužen je da sačini mini projekt koji će sadržavati sve aktivnosti koje su provedene u Utočištu u proteklih 10 godina. Dvije Francuskinje koje putuju oko svijeta pješice zaustavile su se u Utočištu u Kuterevu prepoznale su ljepotu kraja i prirode te se dobrovoljno pridružile ostalim volonterima. Njima su se pridružili i volonteri koji obavljaju praksu, a došli su iz biro tehničke škole iz Belgije. Također svatko od volontera na sebi svojstven i ciljani način daje neizmjeran doprinos izgradnji, očuvanju i unapređenju života kako u Utočištu tako i u samom mjestu Kuterevo. Pored redovitih obaveza, volonteri promoviraju priču o šumama i volonterstvu, pa svi oni besplatno ulažu svoje osobno vrijeme, trud, znanje i vještine za dobrobit medvjeđe siročadi. Informiranje i edukacija posjetitelja osnova su posla Utočišta kojima se dugoročno žele poboljšati životni uvjeti medvjeda u Hrvatskoj, Europi i šire. Da bi volonterstvo doseglo bolju razinu i uspjeha potrebno je najprije savladati hrvatski jezik kojeg ih podučava mentor Goran Bukovac. Volonteri koji rade imaju i odgovornost i obveze informiranja posjetitelja o povijesti i aktivnostima Utočišta, informiraju posjetitelje o životnim pričama medvjeda u Utočištu, educiranju o biologiji medvjeda i njihovu statusu u Hrvatskoj i Europi.

Imena volontera: Sandrine Chamussy – Francuska, Maximilian Kalić-Njemačka, Millo Penqult-Francuska, Daniel Comte -Francuska, Caroline Moireaux – Francuska, Niels Vercaigne – Belgija, Eva Steenacker – Belgija,Tijs Van Rooy- Belgija, Ieva Stonyte – Litva, Zoe Egea – Španjolska, Amelie Taquet – Francuska.

( MO/GO )