Volonterska akcija i Rotary klub oživjeli Dom za starije i nemoćne u Gospiću novim Edenskim vrtom

Atmosfera u Domu za starije i nemoćne u Gospiću danas se barem na kratko pomladila, zahvaljujući sudionicima volonterske akcije i Rotary klubu. U dogovoru s Upravom Doma, kreirali su “Edenski vrt” pun začinskog bilja, grmova i stabala bobičastog voća u neposrednoj blizini doma.

Među podržavateljima ove akcije našli su se zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, volonteri GD Crvenog križa Gospić, brojne udruge, kao i zaposlenici Uprave šuma podružnice Gospić, predvođeni upraviteljem Mariom Stilinovićem.

Nastavak ispod oglasa

Mateja Angelina Kramar, koja je koordinatorica za Hrvatsku u ime Rotary kluba i voditeljica prve hrvatske burze za investiranje u zemljama u tranziciji, podijelila je s nama svoje oduševljenje. “Već tijekom okupljanja volontera uvidjelo se kako je akcija ispunila sva očekivanja,” izjavila je. Kada je objavljeno da se traži mjesto u Ličko-senjskoj županiji za sadnju 250 sadnica kroz volontersku akciju za “Naš grad”, Kramar je predložila gospićki Dom za starije i nemoćne.

“Ravnateljica Ivanka Stilinović nam je rekla kako bi voljeli da njihovi štićenici imaju svoj vrt i biljke o kojima bi se brinuli. U konačnici ćemo na 3 000 četvornih metara posaditi 310 sadnica bobičastog voća i začinskog bilja,” rekla je Kramar. Akciju provode u suradnji s Veleučilištem RRIF i Klasterom Lika Destination, a namjera im je potaknuti korporativno volontiranje.

Kramar je dodala kako je više od stotinu volontera odazvalo pozivu. “Nadamo se da će dolazak zaposlenika na ovu akciju doprinijeti razvoju lokalnih sredina.”

Petra Kovačević iz Klastera Lika Destination, partneri Instituta za odgovorno poslovanje, bila je također nazočna. “Provedba projekta započela je 2022. godine, tijekom koje smo prošli niz edukacija korporativnog volontiranja. Veseli nas što ćemo obogatiti okoliš Doma za starije i nemoćne u Gospiću. Sadnjom mnoštva sadnica bobičastog voća obogatit ćemo i uljepšati okoliš ove ustanove, a njihovi štićenici će dobiti zanimaciju i nadam se vrlo skoro prvim plodovima današnje akcije,” uvjerena je Kovačević.

Ova akcija pokazala je kako zajedničkim snagama, solidarnošću i humanitarnim radom možemo ostvariti značajne promjene u našim zajednicama, a posebno za one kojima je to najpotrebnije – starije i nemoćne.

Ovaj projekt još je jedan korak prema izgradnji jake, odgovorne i povezane zajednice, dokaz da volonterski rad može donijeti mnogo radosti i svrsishodnosti, kako za one koji pomažu, tako i za one koji primaju pomoć.

L.O.