Vrijedan projekt: Lika dobiva aerodrom vrijedan 11,6 milijuna kuna

1

U brojnim investicijama u 2011. godini koje će zasigurno pomoći razvoju Like je i nevjerojatna vijest da će Lika dobiti prvi aerodrom – prenosi Ezadar.

Na taj pozamašni financijski projekt vrijedan 11,6 milijuna kuna odlučio se grad Otočac, koji će sam financirati 40 posto projekta, dok će Europska unija (pretpristupni fondovi) financirati ostalih 60 posto.

Već sada se čini sve na oblikovanju detaljnog plana, rekonstrukcije i preuređenja sadašnjeg aerodroma u Otočcu (Špilnik) koja je služila za prihvat manjih sportskih letjelica. Sadašnja uzletno-sletna staza ostala bi ista, a gradit će se upravna zgrada, hangari za smještaj letjelica, pomoćne zgrade za vatrogasnu postrojbu, punionice vode i goriva, ugostiteljski objekt, parkirališta, trafostanica te objekti za turističko-promidžbene sadržaje Gacke doline i Ličko-senjske županije.

Novoizgrađeni aerodrom koristit će se u svrhu sportskog dijela pružanja usluga tako da je plan prijem posjetitelja, turista i poslovnih ljudi, poglavito od travnja do listopada. Gradonačelnik Otočca Mario Barković kaže da će Otočac, ali i Lika ovim aerodromom proširiti turističko-poslovne vidike prema Europi i svijetu te time otvoriti brojne mogućnosti razvoja poslovnih aktivnosti kako za Ličko-senjsku županiju tako i za Hrvatsku.

I do sada je avio-baza u Otočcu primala manje sportske letjelice s poslovnim ljudima i turistima jer njen idealni smještaj otvara vrata prema brojnim poslovnim i turističkim destinacijama ovoga dijela Hrvatske (Plitvička jezera, more, planine). Slijedi izrada elaborata i glavnog projekta, a polovicom 2011. godine i sklapanje ugovora s institucijama te objava natječaja za izvođače radova.