Vrijeme danas: Jaka i olujna bura, hladno jutro, većinom suho

0
Foto: Nacionalno.hr

Ni u nastavku tjedna u Hrvatskoj i okolici neće biti nekih velikih meteoroloških ekstrema, ali i u srijedu još hoće na Jadranu jake i olujne bure, ponegdje i s orkanskim udarima, uglavnom podno Velebita. I noćni i jutarnji “minusi” od srijede do subote u kopnenom će području ponovno biti česti, a mogući su i mjestimice uz more. Premda posvuda neće biti sasvim suho, sunčanog vremena bit će više nego prošlih dana pri čemu se dnevna temperatura zraka u većini krajeva do petka neće znatnije mijenjati, a za vikend, uz jačanje jugozapadnjaka, na Jadranu i juga, ponovno će biti i znatno iznad prosječne za ovaj dio veljače. Štoviše, na gotovo ranoproljetne vrijednosti valja nam se priviknuti i početkom sljedećega tjedna, ali još je odviše rano tvrditi da je sa zimom gotovo, javlja HRT.

Premda najnovije dugoročne prognoze daju povećanu vjerojatnost iznadprosječne topline i u drugoj polovini veljače – promjene su još moguće – sjetimo se samo prošlogodišnje veljače, a ne smije se zaboraviti i da je pouzdanost prognoza srednje tjedne temperature zraka za treći i četvrti tjedan unaprijed manja nego za prva dva, kada je u većini kontinentalne Hrvatske između 75 i 85 %.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović, meteorologinja – prognostičarka DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi – prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.

Srijeda – jaka i olujna bura, hladnije jutro, većinom suho

“U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu zbog većinom oblačnog i maglovitog jutra jutarnja temperatura još biti uglavnom iznad 0 °C. Danju će biti sunčanih razdoblja osobito poslijepodne, pa će dnevna temperatura biti od 5 do 7 °C.

Nakon mjestimične jutarnje magle u većini predjela središnje Hrvatske danju će biti sunčanog vremena. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Jutro će biti osjetno hladnije nego u utorak, uz temperaturu od -5 do -2 °C, a danju će uz više sunca biti toplije od utorka, većinom od 6 do 8 °C.

Većinom sunčano bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Ujutro će po gorskim kotlinama mjestimice biti magle. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na obali jaka i olujna, podno Velebita osobito u noći i ujutro na udare i orkanska bura. Poslijepodne će vjetar slabjeti. More će biti umjereno valovito i valovito. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre hladno, najviša dnevna temperatura na moru od 10 do 13 °C, u gorju od 3 do 6 °C.

U Dalmaciji uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Malo kiše može nakratko pasti u unutrašnjosti Dalmacije. Bura će u noći i prijepodne biti jaka i olujna, a poslijepodne će postupno slabjeti. More umjereno valovito i valovito, a vidljivost vrlo dobra. Temperatura će biti malo niža nego u utorak – ujutro od 4 °C u unutrašnjosti do 9 °C na otocima, a dnevna od 11 do 15 °C.

I na jugu Hrvatske dan će obilježiti umjerena i jaka, na udare olujna bura. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Temperatura ujutro od 7 do 12 °C, danju od 13 do 16 °C.”

Od četvrtka – slabiji vjetar, još češći “minusi”, od subote toplije

“Idućih dana u unutrašnjosti će biti barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom, osobito u četvrtak. Oborina uglavnom neće biti. Jutra će biti hladnija, a dnevna temperatura se do subote neće zamjetno mijenjati. Za vikend stiže zatopljenje pa će početkom sljedećeg tjedna biti razmjerno toplo.

Na Jadranu u nastavku tjedna većinom sunčano, a uz prolazno povećanu naoblaku malo kiše može pasti ponovno u petak, uglavnom u Dalmaciji. Bura će slabjeti u četvrtak. Temperatura zraka bez veće promjene.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

L.O./HRT