Vrijeme danas: Većinom suho, ali vjetrovito i prohladno!

0

Ovaj će tjedan po mnogim vremenskim obilježjima biti različiti od prošloga. Uostalom, to se može zaključiti već i po ovome ponedjeljku. U nedjelju poslijepodne je u većini krajeva temperatura zraka bila između 16 i 20 °C, a u ponedjeljak poslijepodne na kopnu uglavnom od 1 do 5 °C, gdjegod uz snijeg, koji je padao i u nekim nizinama, primjerice u Karlovcu! Pritom je ponegdje, kao primjerice u Senju i Slavonskome Brodu, vjerojatno i u još nekim mjestima, u samo nekoliko sati ponedjeljka palo više kiše nego u posljednjih dvadesetak, pa i tridesetak dana. I bura je već zapuhala, i to mjestimice i s orkanskim udarima.

I u nastavku tjedna – osobito od srijede navečer do četvrtka ujutro – biti povremene mjestimične kiše, pa i snijega, ne samo u gorju. Sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu će biti najjači u utorak, ponegdje i s olujnim udarima, a još vjetrovitije će do srijede ujutro biti na Jadranu, uz često jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima. Naravno, i mraza će ponegdje biti – manje u utorak, a vjerojatno više u srijedu. U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno sunčanije i toplije dane, ali…

U utorak većinom suho, ali vjetrovito i prohladno…

Utorak će u istočnoj Hrvatskoj početi oblacima kojih će tijekom dana postupno biti manje. Bit će relativno vjetrovito s umjerenim, na udare ponegdje i jakim sjevernim vjetrom. Temperatura danju od 8 do 10 °C, a ujutro između 2 i 5 °C, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj jutro hladnije, mjestimice moguće i s mrazom, a dnevna temperatura bit će oko 10 °C. Pritom djelomice sunčano uz više oblaka u prvome dijelu dana. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, samo rijetko i olujnim.

Na sjevernom Jadranu još će biti jake, na udare i olujne bure koja će oslabjeti. Dan će obilježiti sunce, i na obali i otocima i u gorju, gdje će jutro biti hladno s “negativnom” temperaturom. Dnevna uglavnom od 4 do 8 °C, na moru između 11 i 14 °C.

Podjednaka će biti i na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije manje toplo, s temperaturom uglavnom do 10 °C. Bit će većinom sunčano, ali nakon oblačnije noći i jutra, još ponegdje s oborinama. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverni vjetar, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito.

Slično vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će bura najkasnije oslabjeti. U noći i ujutro umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje moguće i susnježicom pa i snijegom, a tijekom dana sunčanije, uz najvišu temperaturu od 8 do 13 °C.”

Sredinom tjedna nove oborine, zatim većinom suho i ponovno toplije…

“U srijedu stiže novo naoblačenje s mjestimičnom kišom u zapadnim predjelima unutrašnjosti, a u gorju i susnježicom i snijegom, kojih će biti i u prvome dijelu četvrtka, posebice u Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Od petka sunčanije, no još ponegdje uz mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak. Upozoriti treba na povećanu vjerojatnost pojave mraza u srijedu ujutro. Krajem tjedna izgledno je toplije.

Na Jadranu u srijedu uz više oblaka kiša na sjeveru, a u četvrtak prema jugu, gdje su mogući izraženiji pljuskovi i veća količina kiše. Zapuhat će jugo, koje će jačati do kraja srijede, a u četvrtak će opet okrenuti na buru i sjeverac. Od petka većinom suho i sunčano, opet uz jugo.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.

L.O.