VRILO 2012. – Godišnjak župa Otočkog dekanata

1

Već osmu godinu zaredom poslije četvrte nedjelje došašća iz tiska je izišao novi broj godišnjaka župa Otočkog dekanata Vrilo. Po obliku se ne razlikuje od dosadašnjih osim što je veći broj priloga i članaka.

Urednik mons.mr.Tomislav Šporčić u svom uvodnom osvrtu kaže: Htjeli smo i o ovom Božiću i novoj godini k vama doći s novim „Vrilom“. Osjećam da je ono dobro „zavirilo“ u našim župama Otočkog dekanata, ali i široko izvan njega. Raduje me što sve veći broj katoličkih obitelji imaju u svojim kućama „Vrilo“. Glavna misao ovog broja povezana je s godinom župne kateheze, koja se i ove godine provodi u našoj biskupiji. Naš biskup mons.dr.Mile Bogović u poruci za katehetsko-vjeronaučni dan 2010.napisao je da se u vjeri trebaju poučavati svi slojevi vjernika. Dobro proučavanje u vjeri omogućuje stvaranje i pravog zajedništva , a stvaranje zajedništva mora imati i svoj temelj. Nema kuće bez temelja.
Nas svećenike, ali i vjernike zabrinjava kako nam krizmanici poslije krizme „odlaze iz Crkve“ i premali je postotak onih i koji poslije nastave redovito dolaze na sv.Misu.

Dalje urednik navodi kako su se Prve nedjelje Došašća 2011. birali članovi za novi mandat župnih pastoralnih vijeća. To nas potiče da više razmišljamo kako Crkva u svome djelovanju ne ovisi samo o svećenicima i hijerarhiji. Vjernici laici danas imaju nezaobilaznu važnost. To nije više samo neka želja ili teorija, na to im Crkva daje pravo i poziva ih na dužnost u konkretnosti njihovih župnih zajednica, a to pokazuju i članci našeg „Vrila“. Raduje me što imamo toliko vrijednih i vrsnih suradnika, koji volonterski, s puno dobre volje pomažu oko zajedničke stvari. Tako „Vrilo“ postaje sve više „Danica Gacke doline“, što sam od samog početka i priželjkivao. Na kraju urednik mr.Šporčić svima čestita Božić i sve božićne blagdane.

Iz sadržaja izdvajamo: Na početku je katolički kalendar za 2012.godinu po mjesecima, tu je i rubrika „Dobro je znati“ u kojoj su astronomski i vremenski podatci za 2012.godinu, predstavlja se katolička Crkva u svijetu i Hrvata te biskupija Gospićko-senjska ( službe i strukture ). U službi navještenja je biskupova Božićna poruka „Biti kao dijete ili radost pripadanja“. Don Anđelko Kaćunko progovara o medijima kao sredstvo ( župne ) katehizacije. Župa Otočac predstavlja svoje Internet stranice i poziva na suradnju, župa je živa i aktivna onoliko koliko su joj aktivni vjernici. Tu je i prilog Male zajednice – poticaj za rad u župnoj zajednici. O važnosti župnog vjeronauka piše Jelena Uzelac. Svoj osvrt na studijsko putovanje u Bovolne i Veronu daje Valentina Grahovac . Biskupijski pastoralni plan obuhvaća mnoge teme od susreta sakristana i mežnara, susret ministranata, katehetskog dana i duhovne obnove pjevača o čemu svoj osvrt daje Zvonko Ranogajec. Imamo osvrt na Veliku Gospu u Krasnom, posvetu CHM na Udbini, susret ŽPV biskupije, izvješće sa svećeničke skupštine, hodočašće vjernika Gospićko-senjske biskupije na Trsat, susret liturgijskih čitača.

Vijesti iz župa Otočkog dekanata bilježe izvješća o događajima u župama Otočkog dekanata.
U rubrici „Mladi za mlade“ imamo izvješće sa 36.sabora mladih katolika Gospićko-senjske biskupije, Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Vjeroučitelji Dario i Tina Košćak pripremili su s učenicima „Pisma svecima i mučenicima“ . Don Kaćunko piše o tribini u Otočcu „Duhovnost i Duhovitost „ na kojoj su gostovali Željko Pervan i Željko Pažin.

U rubrici „U susretu s ljudima i krajem „ prof.Ivan Gomerčić piše o „Ekonomsko – geografski razvoj naselja u pokrajni Gackoj, a Marijana Jagodić o hodočašću u Svetu zemlju. Svjetlo u tami bijelog štapa i Društvu slijepih i slabovidnih Ličko-senjske županije piše njen predsjednik vlč.Jure Ladišić. O sjećanju na svećenika Dragu Banića ( 28.11.1919. – 5.3.1977.) piše dr.sc.Mirna Pavešić Galešić i Vesna Kostelac.

Imamo osvrt: Kuterevska tamburica – od Ministarstva kulture RH zaštićeno kulturno dobro, Gacka plav – na listi kulturnog dobra RH, Gačanski park Hrvatske memorije – druga godina o čemu detaljno piše Milan Kranjčević. O Glagoljici u Gackoj piše Snježana Orešković, o važnim a ne poznatim Gačanima piše dr.sc. Jasminka Brala-Mudrovčić. Milan Kranjčević nam predstavlja Franca Bach. Ruža Orešković se prisjeća „Kako su ubijali crkve“ , a na osnovu svojih novinarskih izvješća objavila je i knjigu „ I glasom se branio Otočac „ osvrt na knjigu piše Milan Kranjčević, kao i na knjigu „Povijest Otočke pukovnije“ i knjigu pukovnika Davora Peitl „ Na prvoj crti protiv smrti „. Osvrt na djelo „Čarolija Kvaka i Kava „ Milana Kranjčevića piše Manja Kostelac Gomerčić . I na samom kraju „Vrila“ je program za Fabijanovo 2012. godine . Sv.Fabijan i Sebastijan su suzaštitnici župe Otočac i zaštitnici Gacke doline a taj dan je i Dan Grada Otočca.

Na naslovnici godišnjaka sprijeda je Svetište župne crkve Presvetog Trojstva – Otočac, a na naslovnici straga je Replika krstionice Kneza Višeslava iz Nina u crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Godišnjak Vrilo može se nabaviti u svim crkvama otočkog dekanata i kod izdavača župe Presvetog Trojstva u Otočcu po cijeni od 20,00 kuna. Tiskan je u 2500 primjeraka, a ima 311 stranica.

( B )