Za Općinu Udbina 2019. godina je u znaku novih projekata

0

Među ličkim općinama koje do konca ove godine najavljuju nove projekte i infrastrukturne pomake svakako se ističe Općina Udbina. Prošle godine je mnoštvo vremena i sredstava uloženo u izgradnju novih i sanaciju postojećih cesta, a ovogodišnji planovi Općine Udbina  izlaze iz dosadašnjih okvira. Rekao nam je to Zlatko Brkić, viši savjetnik za planove i investicije.

Zlatko Brkić

-Dosta toga se već odradilo i dosta toga je u najavi. Od nekoliko krucijalno potrebnih projekata planiranih za 2019. godinu  izdvojit ću izgradnju novog dječjeg vrtića. Pri kraju je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za dio zemljišta gdje će se vrtić graditi. Ovo je svakako dobar predznak budućnosti Udbine jer se grade sadržaji namijenjeni najmlađima. Bit će to vrtić za 40-ero djece, dakle dvostruko veći od sadašnjeg. Apliciranjem ovoga projekta na neku od mjera i EU-fondova osigurat će se sredstva za njegovu izgradnju. Veći dio dokumentacije već je pripremljen. Prema sadašnjem stanju u građevinskom sektoru taj novi dječji vrtić stajao bi oko 4 milijuna kuna, ističe Zlatko Brkić.

Iz Programa ruralnog razvoja, operacija 7.4.1. planirano je oko milijardu kuna. Općina Udbina je i na tu mjeru uputila projekt, prihvaćen je i u tijeku su administrativne provjere.

-U pitanju je kompletna rekonstrukcija Vatrogasnog doma, projekt je vrijedan 4,2 milijuna kuna. Postoje neki manji zemljišno-posjednovni problemi koje smo započeli rješavati. Naše komunalno društvo za vodo opskrbu apliciralo je na Mjeru 7.2.1. projekt rekonstrukcije vodovodne mreže južnog dijela naše općine. Udbina je po tome inače specifična jer imamo dva prepumpavanja pitke vode, što iziskuje velike troškove. Nas gubici vode u dotrajalom cjevovodu jako puno koštaju. Izgradnja novih stanica i obnova cjevovoda stajali bi nas gotovo 5 milijuna kuna. I to će se financirati iz Programa ruralnog razvoja, rekao je Zlatko Brkić u razgovoru za Lika online. Ovo nije sve jer je Općina pokrenula nekoliko manjih infrastrukturnih projekata, pri čemu realizacija nešto kasni zbog neusklađenih knjiga katastra i gruntovnice.

Na čekanju je još nekoliko projekata koji će svakako dodatno poboljšati uvjete života u ovoj maloj općini. Kako nam je rekao Zlatko Brkić „stalno se gradi i ide naprijed, ali ta dinamika često ovisi o drugima!“

M.S.