Zaboravljeni – zbog nemara žive u kamenom dobu

0
Foto:Ilustracija/Mandalina
Foto:Ilustracija/Mandalina

Studen se uvukla u svaki milimetar kuća u Ličkoj Mandelini, mjestu na podvelebitskom području. U kući bake Matije Njegovan (82) živi njih sedmero i bez struje su već 15 dana. Nema ni vode, zamrzle su se cijevi, a ni na drva se ne mogu grijati. Prije desetak dana bura je srušila dimnjak i griju se uz pomoć plinske boce koja se danas ispraznila.

– Moje dite, u svoje 82 godine ovo doživjela nisam! Ovako obučena legnem svaku večer, srce mi puca – kaže baka pokazujući slojeve debele odjeće. Jedino svjetlo u kući je svijeća. Muž bolestan leži danima, a ona lopaticom čisti snijeg sa stepenica. Za 80 ovaca brine se jedan od trojice sinova. I one su ostale bez sijena, bez vode. Sin Mile boji se da će uginuti. Djeca ne pohađaju nastavu, autobusi ne voze, ogorčen je jer nitko ne razumije situaciju.

Najveći je problem ovog malog mjesta što je na granici dviju županija, Ličko-senjske i Zadarske. Mještani politiku krive i za nestanak struje, za loše električne stupove, za sve. I usred ljeta, kada bura jače udari, struje nema.

Prekipjelo im

– Ovdje živi više od 50 ljudi, ima 15 djece. Nije razlog bura, nego nemar šefova Elektre što živimo u kamenom dobu – kaže Dragan Trošelj dok lomi led oko vodovodnih cijevi. Ovaj put im je prekipjelo.

– Od Općine Karlobag ne možemo ništa očekivati. Mogli bismo tražiti da nas pripoje Starigradu – kazali su naši sugovornici. Jedna mještanka u prolazu dobacila je kako su “ovi u Vrgorcu kraljevi ledenog doba, a mi smo kamenoga”.

Na podvelebitskom području struja još nije stigla u sve domove, a Ličko-senjska županija proglasila je elementarnu nepogodu zbog orkanske bure i snijega.

Iva Vidović/VLM