Zamrzavanjem mirovina HDZ je umirovljenike oštetio za sedam posto

0

Hrvatska stranka umirovljenika je s konferencije za javnost održane u petak,pozvala umirovljenike i građane da ne nasjedaju jeftinim predizbornim trikovima HDZ-a koji u zadnjim danima mandata želi ostaviti dojam brige o umirovljenicima.

„Ova vlada je imala dovoljno vremena riješiti problem drugog stupa i odmrznuti mirovine, a zamrzavanjem mirovina, odnosno njihovim neusklađivanjem, tijekom 24 mjeseca umirovljenici su izgubili 3,1 posto realne vrijednosti mirovine“, kazao je novinarima predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Ustvrdio je da je izgubljena vrijednost mirovine, zbog rasta potrošačkih cijena, znatno viša i da se kreće oko sedam posto što znači da umirovljenici za isti iznos novca mogu kupiti sedam posto manje potrepština (umirovljenički troškovi su specifični i u prvom redu se odnose na hranu, lijekove i troškove stanovanja). Stoga će HSU u budućoj vlasti inzistirati na usklađivanju sa životnim troškovima. Umjesto da se suočava sa stvarnim problemom, HDZ sada pokušava ponuditi zakašnjelo rješenje drugog stupa pri čemu se ne rješavaju problemi građana, poručio je HSU.

HSU je već predlagao, te je najavio da će to savjetovati svojim koalicijskim partnerima da se prvo riješi problem oštećenih 1 200 žena koje zbog drugog stupa primaju u prosjeku niže mirovine za 550 kuna. Rješenje za njih je da im se omogući ostvarivanje prava na dodatak na mirovinu i sve ostalo HSU smatra neprihvatljivim.

„U slučaju da se vlada namjerava baviti slučajevima 120 tisuća radnika koji su u drugi stup ušli dobrovoljno (jer su imali između 40 i 50 godina) tražit ćemo da ti ljudi u trenutku odlaska u mirovinu imaju pravo izabrati varijantu koja im je povoljnija“, rekao je Hrelja dodavši da se pitanjem rješenja drugog stupa za one koji su ga bili obvezni uzeti trebaju baviti radnici i sindikati, a ne umirovljeničke udruge niti umirovljenička vijeća. Napomenuo je i da se to nipošto ne može činiti pred izbore i da o tome treba postojati čvrst konsenzus.
„Sigurni smo da postoji više mogućnosti i kvalitetnih rješenja koja treba dogovoriti u dijalogu sa socijalnim partnerima. HSU će se u svakom slučaju protiviti povećanju izdvajanja za drugi stup na štetu prvog“, zaključio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

HSU/BIB