Započele svečanosti u sklopu obilježavanja Dana Ličko-senjske županije

0

Ličko-senjska županija danas slavi svoj dan, a svečanost obilježavanja započela je posjetom Spomen domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, simbolizirajući zahvalnost i sjećanje na povijesnu baštinu i važnost Oca domovine.

Program je nastavljen na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću gdje su također položeni vijenci i zapaljene svijeće u čast poginulim hrvatskim braniteljima. U obje ceremonije su sudjelovali župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, državni tajnik Darko Nekić, izaslanik predsjednika Županijske skupštine Ivica Radošević, a u ime javnih poduzeća svijeće je zapalio Joso Vrkljan. Prisutni su bili i predstavnici branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i ostali građani.

Svečanost je nastavljena svetom misom u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio preč. Mišel Grgurić uz sudjelovanje drugih svećenika.

Nakon mise, održano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu Alojzija Stepinca.

Dan Ličko-senjske županije će biti dodatno obilježen svečanom sjednicom županijske skupštine, na kojoj se očekuje dolazak predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića.

L.O.