Završen 9. Međunarodni likovni simpozij Karlobag 2011.

0
Likovni simpozij Kalobag 2011.

,,MASLINA“ naziv je ovogodišnjeg projekta koji se odvijao u Karlobagu kroz 9. Međunarodni likovni simpozij u organizaciji Udruge „Otvoreni atelier“ . Svakodnevno kroz likovne radionice  djeci se nudilo mnoštvo likovnih tehnika i postupaka (rad u kolažu, trodimenzionalno oblikovanje-izrada zmaja, izrada fotografije pomoću camere obscure te izrada mozaika)  kroz koje su izražavali svoju kreativnost. Odaziv djece bio je veći nego prijašnjih godina zbog čega su organizatori bili jako sretni i ponosni.

Likovne radionice vodili su afirmirani umjetnici sa zavidnim pedagoškim iskustvom: akad. slikar Ivan Špehar,  akad. slikarica Maja Ačanin, mr.art Zlata Tomljenović, dipl.ing. arhitekture Ivica Kiš. Od izuzetnog je značenja bila stručna pomoć karlobaške učiteljice Verice Jelinić koja se svojim angažmanom aktivno uključile u rad simpozija. Svakako valja spomenuti i novinara Radio Zagreba gospodina Tomislava Radića koji već niz godina prati rad Udruge „Otvoreni atelier“.

Voditelj projekta poznati je akademski slikar Sergije Mihić koji kaže:“Dječje likovne radionice najljepši su dio revitalizacije  Mediteranskog vrta  pod zaštitom  kulturne baštine. Projekt „Mediteranski vrt –Kava“ prihvaćen je od Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Sljedeće godine Udruga „Otvoreni atelier“ planira povodom proslave 300-te godišnjice Kapucina u Karlobagu, otvoriti vrata vrta i galeriju mozaika u vrtu za  javnost“. Organizator projekta je njegova supruga Marina Mihić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlobaga kao i Općinom grada.

Ove godine u  tehnički dio rada su se uključili i neki od roditelja djece. Roditelji podržavaju ovaj projekt, hvale ga te napominju kako je od izuzetne važnosti da se tako nešto nudi,  što njihovoj djeci pruža dodatnu zabavu i igru, duženje i komunikaciju sa ostalom djecom, a usput razvija i potiče njihovu maštu, kreativnost koja im je neophodna i potrebna u današnjem društvu koje je zaokupio Internet, društvene mreže i kompjutorske igrice te tako djecu povukao odnosno „zatvorio“ u kuće i virtualna druženja.  Roditelji vjeruju  da će se ovaj projekt nastaviti i da će ga lokalne vlasti i nadalje podržavati, na zadovoljstvo umjetnika, djece i roditelja.

Radionice su se održavale u dva prekrasna mediteranska vrta: srednjovjekovnom fortifikacijskom vrtu „Kava“ i  kapucinskom vrtu crkve Sv.Josipa čije  prostore kapucini stavljaju na raspolaganje, čitavo vrijeme odvijanja radionica.  Revitalizacijom ovih vrtova, koji su sastavni dijelovi zaštićene kulturne baštine, kao i podizanjem svijesti o različitim mogućnostima kreativnog izražavanja, raste svijest o vrijednosti kulturnog nasljeđa i baštini kod najmlađe populacije, a i ostalog stanovništva.

Ovim projektom grad Karlobag kao čudesan spoj Mediterana i kontinenta, kristalno čistog mora i najljepše hrvatske planine dobio je potpuno novi identitet, a djeca su postala subjekti i kreatori kulturnih zbivanja. Likovne radionice kao i cijeli projekt koji su pokrenuli Mihići pobudio je zanimanje, kako domaćih stanovnika, tako i gostiju iz inozemstva koji ljetuju u Karlobagu ili su se zaustavili u prolazu.

Simpozij je trajao od 2. kolovoza do 5. kolovoza 2011. godine, a završio je 06. kolovoza otvaranjem izložbe dječjih radova u dvorani samostana, gdje se djeca predstavljaju široj javnosti. Izložbu je otvorio gvardijan fra Stjepan Bergovec ističući da da ovo nije kraj, iako su radionice završile, te da se raduje sljedećem simpoziju i druženju. Tijekom otvorenja umjetnici su, prisutnim gostima, ukratko ispričali što, kako i kojim tehnikama se sve radilo tijekom radionica. Ispred Općine Karlobag, sve prisutne, pozdravila je Lucija Tomljenović i izrazila  želju da se s  tradicijom likovnih radionica za djecu nastavi. Također je predložila da se radovi koje su djeca radila na radionici camere obscure (motivi Karlobaga) tiskaju kao razglednice koje bi „obišle“ svijet i tako promovirale Karlobag.

                                                                                                          Danijel Čorić