Završena manifestacija “Jesen u Lici”

0

U Gospiću je danas svečano završena eko-etno manifestacija «Jesen u Lici» u organizaciji Ličko-senjske županije koja je ugostila brojne izlagače iz Like, šire regije i tri države iz okruženja, a koja se nakon trinaest godina vratila na središnji gradski trg.

1998. godine pokrenuta je i provedena prva izložba tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Jesen u Lici” u Gospiću.

Začetnici ove izložbe bile su nevladine udruge „ZOE“ i „Kap života“ te Park prirode Velebit, koji su okupili devet entuzijasta, izlagača s idejom predstavljanja autohtonih ličkih proizvoda što široj publici.

Sve od 2007. do danas ovo je najznačajnija gospodarska, kulturna i etno manifestacija u Ličko-senjskoj županiji.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH na Trgu Stjepana Radića u Gospiću gdje se ove godine okupilo više od 200 izlagača proizvođača autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih i ukrasnih proizvoda Ličko-senjske županije.

Cilj održavanja ove manifestacije bio je predstaviti javnosti proizvodne potencijale malih poljoprivrednih gospodarstava, malih poduzetnika i svih onih koji proizvode različite proizvode čuvajući tradiciju ličkog kraja. Svatko izlaže isključivo vlastite proizvode tako da posjetitelji mogu iz prve ruke dobiti informacije o načinu pripreme proizvoda, kako se čuvaju i gdje se mogu kupiti. Na izložbu se pozivaju i brojne škole, udruge i ustanove radi mogućnosti predstavljanja svojih aktivnosti koje čine radi očuvanja i njegovanja tradicije ličkog kraja. U sklopu Izložbe  održavaju se i demonstracijske aktivnosti izrade nekih proizvoda. (izrada  proizvoda od gline, bukara i tamburica, predenja vune, tkanja, pletenja košara, izrade metli od šiblja i sl.)

Izložba “Jesen u Lici” ili kako je mnogi nazivaju Lički velesajam ponos je Ličko-senjske županije koja, koristeći se svojim prirodnim vrijednostima, postiže znatne učinke u ukupnom gospodarskom razvoju.

H.J.