Završena specijalizirana obuka za identifikaciju žrtava velikih nesreća

0

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstva obrane (MORH) uspješno su dovršili petodnevnu specijaliziranu obuku pod nazivom „Identifikacija žrtava nakon pronalaska mrtvih tijela kao posljedica događaja s većim brojem žrtava“. Obuka je održana u vojarni „Josip Jović“ u Udbini, od 16. do 21. lipnja 2024. godine.

Ova obuka je dio kontinuirane suradnje i stručnog usavršavanja pripadnika MUP-a i MORH-a, a organizirali su je Služba kriminalističke tehnike, Uprava kriminalističke policije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te Služba za cjeloživotno obrazovanje Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“.

Moderatori obuke bili su Ivana Boričević, Marina Plivelić, Megi Kujundžić i Božo Perišić iz MUP-a, koji su svojim zahtjevnim angažmanom omogućili stjecanje novih znanja i vještina. Obuci su prisustvovali policajci iz devet policijskih uprava i devet vojnih osoba iz različitih odjela.

Uključeni su bili i predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja i Civilne zaštite, što je dodatno obogatilo program obuke. Alma Boršić-Banak, voditeljica seminara, istaknula je da su u sklopu godišnjeg Plana policijskog obrazovanja za 2024. planirana tri dodatna seminara na izdvojenim lokacijama, s različitim scenarijima vježbi, što će doprinijeti daljnjem usavršavanju sudionika.

Ova obuka simbolizira nastavak suradnje MUP-a i MORH-a te ne samo da potiče razmjenu iskustava i znanja, već i jača sposobnost koordinacije i suradnje među različitim službama na terenu, što je ključno u upravljanju kriznim situacijama. Sudionici su izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima, potvrđujući uspješnost ovakvih zajedničkih obuka.

L.O.