Zbog obilnih oborina jezero u Štikadi nadomak Lovinca prodrlo u kuće

0

Na širem području Općine Lovinac palo je tijekom dana oko 160 litara oborina po metru četvornom. Zato je unatrag nekoliko dana vodostaj svih tekućica i jezera na ovome području dosegao veliku razinu. Najteža situacija je u Štikadskom jezeru koje se vodom puni iz rijeke Ričice. Tijekom dana vodostaj jezera je ugrozio dvije obiteljske kuće pa su u pomoć pozvani članovi DVD-a „Velebit“ Lovinac, Gradskog društva Crvenog križa Gospić i članovi Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i članovi Stožera civilne zaštite općine Lovinac. Na terenu sa spasilačkim ekipama bio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.

-Situacija je na terenu vrlo teška jer se niti najstariji žitelji ovoga kraja ne sjećaju se da je u nekoliko dana pala ovolika količina kiše. Voda je ugrozila dvije kuće pa smo danas organizirali seljenje namještaja i kućanskih aparata na više etaže u tim obiteljskim kućama. Razina jezera u Štikadi i dalje raste, kiša neprestano pada pa se bojimo da će ekipe na terenu imati još jednu besanu noć, budući da je razina vode počela probijati nekoliko tzv. zečjih nasipa koje smo postavljali kako bi onemogućili da voda prodre u još nekoliko kuća. Nisam pesimista, ali se bojim da to neće onemogućiti prodor vode u mnoge kuće, ističe načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.

Rijeka Ričica se još tijekom dana izlila na mnoge makadamske ceste pa je prilaz obiteljskim kućama na tome području moguć jedino čamcima.

L. O.