Zbog vjetra i snijega brojna ograničenja na cestama, poteškoće i u pomorskom prometu

0

Došla je dugo najavljivana promjena vremena, donoseći izazovne uvjete na cestama. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac usporeno se vozi zbog prometnih nesreća. Kolone su između čvorova Popovača i Križ te između odmorišta Marsonija i čvora Slavonski Brod Zapad. Olujni vjetar zatvorio je Jadransku magistralu (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene. Samo osobna vozila mogu koristiti autocestu A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje te autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Državne ceste DC54 i Paški most također su otvoreni samo za osobna vozila.

Zimski uvjeti zahtijevaju zimsku opremu na cestama u Lici, uključujući DC1, DC25, DC42, DC52, DC217, DC218, DC429, DC522 i županijske ceste u Korenici i Donjem Lapcu. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a moguća je poledica.

Pojačan promet zabilježen je na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac prema Sloveniji, kao i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Očekuju se dulja čekanja na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Macelj) na izlasku iz zemlje. Dionica državne ceste (DC2) most Ilok-Bačka Palanka zatvorena je za vozila teža od 3,5 t zbog izvanrednog događaja.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju (osim na državnoj cesti DC1 i autocestama) traje do 23:00 sata. Večeras od 22:30 do 05:00 sati zbog redovitog održavanja bit će zatvorena državna cesta DC404 u Rijeci. Usporeno se vozi i u zonama radova na više lokacija.

L.O.