Zera dobrote: Povezivanje generacija za bolju starost

0

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike 6. travnja 2023. raspisalo je Javni poziv pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“, čiji je cilj razvoj usluga u području socijalne skrbi s naglaskom na deinstitucionalizaciju i promicanje izvaninstitucijskih oblika skrbi u zajednici.

Na navedeni javni poziv udruga Zera dobrote iz Svetog Roka prijavila je trogodišnji program pod nazivom „Zdravo i aktivno starenje“.
Program je odobren od strane nadležnog Ministarstva te udruga kontinuirano provodi isti. Aktivnosti koje su predviđene ovim programom su, između ostaloga, Predavanja i edukacije korisnika o različitim temama vezanima za zdravlje, koje održava stručni suradnik iz područja socijalne skrbi, obilazak korisnika u njihovu domu, mjerenje razine krvnoga tlaka i šećera u krvi te savjetovanje, kao prevencija bolesti i poduzimanje daljnjih mjera u svrhu preventive ovisno o rezultatima provedene aktivnosti.

U sklopu programa udruga provodi i aktivnost zajedničkog druženja osoba starije životne dobi, gdje na mjesečnoj bazi korisnici redovito imaju priliku kvalitetno zajednički provesti slobodno vrijeme, uz osiguran prijevoz za provođenje navedene aktivnosti. Kroz program u prosincu su predviđene i aktivnosti uključivanja i poticanja mladih na volontiranje u radu sa starijim i nemoćnim osobama, gdje je kao partner na programu uključena mjesna Osnovna škola „Milan Sekulić„ Lovinac, čiji će članovi Volonterskog kluba, na čelu sa njihovom voditeljicom susresti se i obići osobe starije životne dobi u njihovu domu kako bismo im što vjernije dočarali stvarnu potrebu i obostranu dobrobit volontiranja u radu sa socijalno osjetljivim i ranjivim skupinama društva.

Veliku podršku i kvalitetnu suradnju u provođenju programa udruga ima sa Općinom Lovinac, na čelu s načelnikom Ivanom Miletićem, koji također kao partner na programu uvelike doprinosi ostvarivanju ciljeva i provođenju aktivnosti, kako ovoga programa tako i ostalih programa koje udruga provodi.

Kako je i navedeno, udruga ujedno provodi i program Pomoći u kući, svakodnevnim obilaskom korisnika na terenu i pružajući usluge obavljanja kućnih poslova, održavanja osobne higijene korisnika, organiziranje prehrane (priprema ili dostava gotovih obroka ), dostavu lijekova i namirnica, prijevoz korisnika (posjete liječniku, nabavku namirnica i lijekova) te obavljanje različitih životnih potreba.

Udruga Zera dobrote, na čelu sa predsjednicom udruge i voditeljicom programa Anom Kelava te zaposlenicama, i dalje će se truditi i raditi na dobrobiti te unaprjeđenju kvalitete života osoba starije životne dobi.

L.O.