Župan Kolić: “Vatrogasci su ponos ove županije!“

0

Na poziv župana Milana Kolića okupili su se danas predstavnici vatrogastva s područja Ličko-senjske županije. U Županijskoj vijećnici bili su vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice ličko-senjske županije Hrvoje Ostović, predsjednik Milan Jurković, kao i predstavnici 18 DVD-a, triju JVP-a i Vatrogasnih zajednica Senj, Novalja i Otočac. Povod ovog tradicionalnog okupljanja bio je „Svibanj, mjesec zaštite od požara“. U uvodnoj riječi župan Kolić istaknuo je važnost vatrogastva za sigurnost građana i njihove imovine.

-Vatrogastvo je veliki zalog naše ukupne sigurnosti, pa je stoga svibanj, kao mjesec zaštite od požara, uvijek razlog za okupljanje i razmjenu iskustava. Vatrogasci su svakako jedni od ponosa ove županije. Zato bih ja manje govorio i dao riječ vama koji svojim aktivnostima tu našu sigurnost činite većom, kazao je župan Kolić i dao riječ vatrogasnom zapovjedniku Hrvoju Ostoviću.

-Svakako nije slučajno da je tijekom vašeg prijema vatrogasaca na vašem stolu Vatrogasni godišnjak. To je eklatantan dokaz da razmišljate proaktivno, kada je vatrogastvo u pitanju i da ste dokazni prijatelj nas vatrogasaca. Ukupno 55 profesionalnih vatrogasaca samo su dio od 380 operativnih vatrogasaca na području naše županije, sa 90 vatrogasnih vozila. Ponosni što smo zauzeli status i ulogu važnog segmenta civilne zaštite. To neprekidno dokazujemo, a svakako ćemo i potvrditi narednog vikenda na velikoj županijskoj vatrogasnoj vježbi u Brinju. Bit će to velika manifestacija u kojoj će se osim nas domaćih, uključiti kolege iz Primorsko-goranske i Karlovačke županije, zatim ekipe iz HAC-a i MORH-a. Svakoga dana, a ne samo tijekom svibnja, vatrogasci su na dispoziciji 24 sata dnevno. Mi smo obučeni i opremljeni za sve situacije koje se od nas očekuju i u tom smislu možemo imati samo uzlaznu putanju u smislu vatrogasnih angažmana, zaključio je Hrvoje Ostović i zahvalio se županu Koliću na svesrdnoj pomoći i podršci. Predsjednik Vatrogasne zajednice Milan Jurković nije krio ponos što se vatrogasci već godinama dokazuju kao jamac sigurnosti građana i imovine.

– Na obilježavanju 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice bila je većina od ovdje prisutnih. Više od dvije tisuće vatrogasaca bilo je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Bilo je to vrlo impresivno i ispunjavalo nas je ponosom, poglavito što su se vatrogasci iz Ličko-senjske županije pokazali u najboljem svijetlu. Vatrogasci prilikom svojeg angažmana puno riskiraju, ali zato pružaju sigurnost ljudima, štite nas i našu imovinu. Pred nama je Dan županije, 23. svibnja, pa ovom prilikom gospodine župane u ime svih nas vatrogasaca iskreno zahvaljujem što ste u protokol obilježavanja rođendana Oca Domovine dr. Ante Starčevića uvrstili i vatrogasnu vježbu u Brinju, kazao je predsjednik Vatrogasne zajednice Milan Jurković i zahvalio županu Koliću na korektnoj suradnji i svekolikoj pomoći.

M. S.