Župan Milan Kolić potpisao Sporazume s ravnateljima osnovnih i srednjih škola

Praksa redovnih susreta i koordinacija župana Milana Kolića s jedne, i ravnatelja osnovnih i srednjih škola s druge strane nastavljena je današnjim sastankom. Bila je to ponovna prigoda za razmatranje problema, razmjena mišljenja i iskustava. Najprije je bilo riječi o realizacija uspješno započetog projekta Ličko-senjske županije „Naša djeca, naša budućnost“ kojega je resorno Ministarstvo ocijenilo izvrsnim, a župan Kolić je nedavno potpisao Ugovor o financiranju toga projekta. Vezan je uz osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2016./2017., danas je župan Milan Kolić potpisao Sporazume o partnerstvu s ravnateljima osnovnih škola kojima je Županija osnivač. Uz pročelnicu Odjela za društvene djelatnosti Valentinu Zdunić i njezine suradnice, župan Kolić je istaknuo potrebu razmjene mišljenja i iskustava poradi boljeg funkcioniranja školstva na ovim prostorima kojima je Ličko-senjska županija osnivač.
-Današnji je sastanak nastavak dobrog niza koji se pokazao vrlo uspješnim. Na zadnjem sastanku izrazili smo želje da se sastanemo na početku nove školske godine. Da bismo vidjeli s kakvim se problemima suočavate i kako ih rješavati. Drago mi je što ćemo danas učiniti korak naprijed u smislu osiguravanja školskih obroka za 254 učenika i učenice, za što je kroz projekt „Naša djeca, naša budućnost“ odobreno 441.238,50 kn bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u okviru Operativnog programa za hranu i/ ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. Cilj Projekta je ublažavanje dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u školama, zaključio je župan Kolić. Kroz ovaj Projekt će se osigurati prehrana za 254 učenika iz socijalno ugroženih obitelji u sedam osnovnih škola: OŠ „Luka Perković“ Brinje, OŠ Lovinac, OŠ Donji Lapac, OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj, OŠ Perušić, OŠ „Kralj Tomislav“ Udbina i OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ Senj. Učenicima će se omogućiti prehrana u školama koje imaju školsku kuhinju , kao i dostava obroka u dvije škole koje nemaju školsku kuhinju (OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj i OŠ Lovinac).
U drugom dijelu sastanka bilo je govora o kapitalnim ulaganjima u osnovne i srednje škole. Kako je istaknula Valentina Zdunić plan rashoda za kapitalna ulaganja u osnovne škole za 2016. iznose 1.171.727 kuna. Nadležnom Ministarstvu je do danas od strane Županije upućen jedan zahtjev za pomoć pri izravnavanju rashoda za kapitalne projekte u iznosu od 476 559 kuna, što je oko 40% od planiranih sredstava. Kapitalna ulaganja kroz Plan rashoda za srednje škole iznosi 573 847 kuna. Do danas u tom smislu nadležnima upućena dva zahtjeva za doznakom pomoći u iznosu od 78 171, odnosno u iznosu od 13, 6%. Po okončanjima isporuka, odnosno radova, potrebno je Ličko-senjskoj županiji dostaviti svu dokumentaciju vezanu uz provedeni postupak javne nabave(narudžbenice, otpremnice, ugovore, građevinsku situaciju, zapisnike o primopredaji i sl.). Zadnji rok do kojega Ličko-senjska županija mora dostaviti zahtjev za doznakom sredstava je 10. prosinca ove godine, pa stoga škole isto moraju učiniti najkasnije do 5. prosinca ove godine.

H. J.

Nastavak ispod oglasa