Župan Milinović:“Podizanje stupnja pripravnosti za sve stožere civilne zaštite“

0

Nakon jučerašnjeg sastanka Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i  razmjene informacija, sudionici sastanka obišli su dijelove požarišta na Velebitu. Stožeri civilne zaštite općina i gradova Ličko senjske županije jučer su u Lovincu dobili nalog za podizanje pripravnosti zbog požara na oko tisuću hektara sjevernog, srednjeg i južnog Velebita koji su harali tijekom protekla dva tjedna. Župan dr. Darko Milinović jučer je donio i zvaničnu odluku o ovim aktivnostima. Zaključeno je kako je trenutno stanje na požarištima bez otvorenog plamena, ali neizvjesno zbog vremenskih prilika te su svi gradski i općinski stožeri dobili nalog da podignu svoju pripravnost.

U  Ličko-senjskoj županiji aktivna su tri požara na području Velebita u čijem je gašenju kroz dva tjedna  sudjelovalo  368 vatrogasaca Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske i Zadarske županije, kao i Državne interventne vatrogasne postrojbe iz Splita i Zadra, ali i mnogi planinari, izletnici i pojedinci iz Zagreba i Varaždina. Stanje na terenu rezimirao je župan Milinović.

-Do sada je već opožareno tisuću hektara, u duljini od dvadeset kilometara vatrene linije te vatrogasci uistinu ulažu nadljudske napore na vrlo teškom, mjestimično i miniranom terenu, da bi se vatrena stihija zaustavila. Posebno me veseli što nije bilo ljudskih žrtava, da su obranjene kuće, gospodarski subjekti, pa i šume, te se, osim vatrogascima, zahvaljujem i djelatnicima Hrvatskih šuma iz Gospića i Lovinca koji su napravili prokope, za sada oko 700 metara, ali s onime što će biti prokopano danas i sutra ukupno kilometar prokopa, usjeka koji su važni u sprečavanju širenja požara, izjavio je župan dr. Darko Milinović.

L.O.