Jurković: ”Prelazak jednog vijećnika plaćen stotine tisuća kuna?!”

2

U prostorijama GO HDZ Otočac održana je konferencija za novinare kojoj su nazočili gradski vijećnici HDZ-a Milan Jurković, Ante Vučić i Ivica Miletić a povodom, kako je kazao Ante Vučić, nemilih događaja na sjednici GV Otočca.

Ante Vučić
Ante Vučić

„Bili ste svjedoci jedne demonstracije sile kada je vaš kolega novinar bio izbačen sa sjednice GV. Po pravilniku o radu GV, predsjednik GV može odstraniti nekoga ako on remeti sami rad sjednice GV. Iz onoga što se događalo, naš klub vijećnika nije dobio utisak da se sjednica remetila, tim više što je predsjednik GV upozorio vašeg kolegu novinara da se sjednica ne smije snimati i da ode na mjesto gdje ste vi novinari, što je on i učinio. Ne znam što se dogodilo u međuvremenu, jednostavno predsjednik GV se dignuo, zatražio stanku da bi potom došla policija i udaljila vašeg kolegu novinara. Sami taj čin više je nego za osuditi, ostali smo zgroženi, zatražili smo 10 minutnu stanku i razmatrali treba li uopće ostati na jednoj sjednici gdje se demonstrira sila?! Ostali smo i ovakav čin ni u kojem slučaju ne podržavamo“ – kazao je Ante Vučić.

Gradski vijećnik Milan Jurković kazao je da je on postavio pitanje o isplati naknade potpredsjednici GV Jeleni Janjatović od 5.000,00 kuna, smatrajući da je isplata iz gradskog proračuna gradskoj vijećnici sukob interesa, odnosno podmićivanje, što je vjerojatno rastrojilo rukovodstvo grada Otočca, predsjednika GV i gradonačelnika pa su reagirali impulzivno na dolazak g. Labrovića, novinara „Loki TV“, da obrazloži meni kao gradskom vijećniku, nama kao klubu vijećnika i građanima Otočca s obzirom na situaciju koja je u gradu Vukovaru, gdje je protiv gradonačelnika Sabe USKOK podigao kaznenu prijavu radi pokušaja kupovine vijećnika s 50.000 kn,, a s obzirom da je sadašnji predsjednik GV Slaven Prpić (uoči konstituirajuće sjednice novog GV op.a..) u 21,00 sati potpisao jednu odluku, jedan prijedlog za GV, ujutro je u 9,00 sati imao sasvim drugačiji stav pa se opravdano pitam je li kupljen i koliko to košta građane grada Otočca. Računajući da njegova naknada kao predsjednika GV iznosi 2.000.00 kn neto, da njegova naknada za jedno od direktorskih mjesta u Komunalcu itekako opterećuje poslovanje Komunalca i nas potrošače kroz cijenu vode i ostalih komunalnih usluga, kada se to ad hock preračuna, onda je odgovor da prelazak g. Prpić Slavena iz koalicije HDZ-a u koaliciju SDP-a i nezavisnih zastupnika ove građane košta milijun i više kuna. Ovo je prvi puta, meni kao laiku, da je prelazak jednog vijećnika plaćen stotinama tisuća kuna poreznih obveznika. Vjerojatno zato uznemireni, ne znajući pravi odgovor, ispalo je jedno izuzetno nekorektno ponašanje prema g. Labroviću. Ja sam više od 20 godina u politici, sudjelovao sam na sjednicama i gradskih i općinskih vijeća i županijske skupštine, ali ne sjećam se da je bilo koga i za puno neugodnije stvari policija izvodila, bez obzira gdje se sjednica održavala. Člankom 93. Poslovnika GV o radu GV javnost GV je zajamčena, osim u situacijama kada se radi o službenim, vojnim ili nekim drugim tajnim odlukama, kada predsjednik GV može zamoliti gospodu novinare da radi tajnosti napuste sjednicu“ – kazao je Jurković te dodao:

Milan Jurković
Milan Jurković

„Ovdje je bilo jedno pokazivanje mišića prema vama novinarima i hoćete li izvješćivati kako mi kažemo ili nećete moći prisustvovati sjednicama GV. To nije dobar znak, ni za rad GV, ni za rad gradonačelnika ni za razvoj grada Otočca, a ni za razvoj demokracije kako u gradu Otočcu, tako i u hrvatskoj državi. Pisali vi novinari ovako ili onako, iako se i meni ponekad ne sviđa, imate i vi novinari pravo na svoju objektivnost i na svoje sagledavanje stvari. Zabranjivati prisustvo novinaru, izbacivati ga s javne sjednice, sjednice GV su javne. Vidjeli ste da je danas bilo puno pitanja gradonačelniku i predsjedniku GV vezano za njihove izjave, gdje se dosadašnju vlast Grada Otočca „optužuje“, a onda i mene kao dosadašnjeg predsjednika HDZ-a, ne da je dug Grada Otočca odnosno nepodmirene obaveze 17 milijuna kn, a vidjeli smo da je pola toga naslijeđeno iz bivšeg mandata, nego da je tih 17 ml. kn završilo u nečijim džepovima. To su opasne izjave koje nemaju pokrića. Ovo danas je kap koja je prelila čašu jednog normalnog, racionalnog ponašanja ljudi koji su dobili povjerenje na izborima da vode grad Otočac a tako i ostale sredine. Najoštrije, kao klub vijećnika HDZ-a i HSU u GV grada Otočca, osuđujemo ovakav odnos prema novinarima, bez obzira koji novinar ili novina bila u pitanju. To je nedopustivo jer svoj način ponašanja sakrivati preko protjerivanja novinara, nezamislivo je u zadnjih 20 godina hrvatske države“ – kazao je Jurković.

D.P.