Akademija (S)OPG-a: Edukacija za buduće poljoprivrednike u Ličko-senjskoj županiji

0

Akademija (S)OPG-a u Ličko-senjskoj županiji otvara svoja vrata svim početnicima i onima koji planiraju pokrenuti vlastitu poljoprivrednu djelatnost. Ova edukativna inicijativa, kreirana prema potrebama i željama budućih poljoprivrednika, nudi seriju predavanja i radionica na različite teme vezane za osnivanje i upravljanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Predavanja će se održavati u multimedijskoj dvorani na prvom katu Razvojnog centra Ličko-senjske županije na adresi Pazariska 36, Gospić. Serija predavanja započinje 12. ožujka s temom “Kako osnovati (S)OPG” gdje će govoriti Maria Ćaćić i Mateja Vašarević iz LAG LIKA. Predavanje će pokriti korake za osnivanje OPG-a, uvjete i status OPG-a te prijenos OPG-a ili OPG-a na drugu osobu.

Već sljedeći dan, 13. ožujka, prisutni će se moći informirati o poslovanju (S)OPG-a kroz predavanje “Doslovno (S)OPG” koje će voditi Ljiljana Sedak-Benčić iz Libro Like d.o.o. Teme će obuhvatiti doprinose OPG-u u 2024. godini, izdavanje računa na OPG-u te odnos OPG-a i drugih poslovnih oblika.

18. ožujka Nada Murgić obradit će važnu temu “EVPG i plaćanja u poljoprivredi”, gdje će se raspravljati o upravi za stručni područni razvoj poljoprivrede, ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva (EVP G) te o obvezama koje to sa sobom nosi.

Serija se nastavlja 19. ožujka s temom “AGRONET, ARKOD i lokalne potpore” koju će voditi Maria Ćaćić i Mateja Vašarević, a teme o kojima će govoriti su potpore koje poljoprivrednici mogu iskoristiti u svom radu.

20. ožujka na rasporedu je predavanje “Sustavi kvalitete Biotechnicon” koje će voditi Ana Marušić Lisac, gdje će se govoriti o oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, kao i o zahtjevima kvalitete.

Završna tema, zakazana za 25. ožujka, je “Je li poljoprivrednik poduzetnik?” s Anamarijom Grabova iz Poduzetničkog centra Zvonica, gdje će se analizirati vlastito poslovanje, mogućnosti i izazove koji stoje pred poljoprivrednicima kao poduzetnicima.

Više informacija i mogućnost prijave za akademiju dostupni su na web stranici Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Ne propustite priliku proširiti svoja znanja i osnažiti svoje poljoprivredne ambicije uz stručne savjete i aktualne informacije.

L.O.