Akcija “MIR I DOBRO”: Provedimo blagdane u miru!

1

Policijska uprava ličko-senjska će u razdoblju od 14. prosinca 2012. godine do 08. siječnja 2013. godine provoditi operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO», u sklopu koje će provesti niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te posebno improviziranih sredstava kućne izrade.

Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine očekuje se da će veći broj građana nazočiti upriličenim svetim misama i  okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima. Na temelju dosadašnjeg iskustva, prosuđuje se da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini. Kako bi takve posljedice izostale policijski službenici ove Policijske uprave kontaktirati će predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelja obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade.

Tijekom provođenja operativne akcije «MIR I DOBRO» , a posebno tijekom prosinca policijski službenici će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza.

Iako tijekom prošlogodišnje akcije «MIR I DOBRO»  na području Policijske uprave ličko-senjske niti jedna osoba nije ozlijeđena prilikom uporabe pirotehničkih sredstava ili zlouporabe vatrenog oružja, to ne znači da će se takvo stanje zadržati i ove godine.

Tijekom prošlogodišnje akcije «MIR I DOBRO»  evidentirano je 28 kaznenih djela za koja je prijavljeno 18 punoljetnih osoba, 27 prekršaja iz domene javnog reda i mira za koje je prijavljeno 44 osobe, od kojih su tri maloljetna.

Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je 5 komada vatrenog oružja, te 132 komada raznog streljiva. Počinjena su 4 prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava za što su prijavljene 4 osobe (1 maloljetna i 3 punoljetne).

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I. i pirotehnička sredstava razreda II. i III.

Pirotehnička sredstva razreda I.čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena samo u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. činerakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava razreda II.  i III. mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje prekršaje je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava II. i III. razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna. 

Nadalje, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira  predviđene su sankcije (novčane i zatvorske kazne) protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Isto tako Kaznenim zakonompredviđene su zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, dok su za kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari propisane novčane i zatvorske kazne.

Kaznenim i prekršajnim sankcijama podliježu sve osobe koje neovlašteno kupuju, prodaju ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen.

Nažalost poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške ozljede posebice šaka, prstiju, lica i očiju, a o neželjenim posljedicama korištenja eksplozivnih naprava i vatrenog oružja nije potrebno niti govoriti. Isto tako ova sredstva mogu izazvati požare (na balkonima, podrumima…), a njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje i sl.) je naročito opasna.

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju ne bi morali poduzimati represivne mjere, pozivamo građane na suradnju i primjereno ponašanje u ozračju mira i dostojanstva, te im savjetujemo: 

  1. Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  2. Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  3. Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.
  4. Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  5. Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  6. Nikada ne izrađujte pirotehnička sredstva prema „recepturi“ s interneta!
  7. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, te da sukladno odredbama Zakona o oružju, posjedovanje nedozvoljenog oružja i streljiva mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji bez opasnosti da će se protiv njih pokrenuti kazneni ili prekršajni postupak.

UPAMTITE: Najbolja prevencija od neželjenih posljedica je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a samim time će i proslava blagdana biti ljepša, ugodnija i svečanija.

L.O./PU ličko-senjska